Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obec postihla kalamita lykožrútov. Tisíce hektárov lesa je v ohrození
Zdielať na

Obec postihla kalamita lykožrútov. Tisíce hektárov lesa je v ohrození

ČIERNY BALOG / Pýcha Horehronského regiónu je v ohrození. Na Čiernom Balogu napadol lykožrút už viac ako 15-tisíc hektárov lesa. Ide o kritický stav, kalamita naberá na sile každým mesiacom. Obec zvolala mimoriadne zastupiteľstvo. Obmedzili aj činnosť lesníckeho skanzenu, do niektorých lokalít je vstup iba na vlastné riziko.

Lesníci chcú vyťažiť tisícky kubíkov dreva. Masívnej ťažbe súvisiacej s odstraňovaním lykožrútovej kalamity sa vraj vyhnúť nedá. V ohrození je už aj susediaca Poľana. "Mesačne musíme spracovať 100-tisíc kubíkov," uviedol Peter Morong, riaditeľ OZ Horehronie Lesy SR. "Ohrozených máme 10 miliónov kubíkov v okolitých lokalitách,"  informoval Richard Takáč, minister pôdohospodárstva.

Lykožrútom je v lesoch Čierneho Baloga napadnutých 15-tisíc hektárov. "Napadnutých je 500-tisíc kubíkov dreva možno milión," priblížil Tibor Menyhart z Lesy SR.

Odstraňovanie sa odhadnúť nedá

Miestni majú obavy, že po vyťažení zostanú veľké holé plochy. Hrozia tak povodne, ale aj poškodené cesty po kamiónoch, ktoré vozia drevo. "Najväčšia hrozba zrážky a povodne," uviedol starosta obce Čierny Balog, Michal Vetrák. "V hornej časti už nie je nič, aby mohli ľudia žiť pokojne," dodal poslanec obce, Martin Kováčik. "Vidíte dookola veľa suchých stromov. Je tu aj zvýšené riziko požiarov," doplnil poslanec obce, Jozef Švantner.

Niekde je vstup len na vlastné riziko, obmedzená prevádzka sa dotkne aj ľudí žijúcich z cestovného ruchu. Minister sľubuje, že na jednej strane bude prebiehať ťažba, no súčasne pripravia opatrenia v súvislosti s vodnými zdrojmi a zadržiavaním vody v krajine. Ako dlho odstraňovanie kalamity potrvá sa odhadnúť nedá, no tento rok to určite nebude. "Neviem dátum, kedy sa vysporiadame s kalamitou," poznamenal Morong. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy