Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Pôst či detox? Odborníci radia ako dopriať telu jarnú očistu
Zdielať na

Pôst či detox? Odborníci radia ako dopriať telu jarnú očistu

BRATISLAVA / Nachádzame sa v pôstnom období a mnohí ľudia sa postia nielen preto, že je to tradícia, ale aj preto, lebo cítia potrebu na konci zimy prečistiť organizmus. Vedecké štúdie potvrdzujú blahodárne účinky pôstu. Mierny nedostatok stravy, najmä ťažšie stráviteľnej, nášmu telu len prospeje. Veľmi populárny je detox, ktorý sľubuje rýchlu očistu organizmu. Podľa odborníkov ale ide skôr o marketing, ako o skutočný účinok.

V tomto období sa veľa ľudí nielen postí, ale aj takzvane detoxikuje. A to nie je to isté. "Je taký novodobý fenomén, a teda najmä ženy majú takú až túžbu detoxikovať telo," zhodnotila lektorka zdravej výživy Zdenka Solík. Trh ponúka množstvo rôznych prípravkov, ktoré sľubujú, že zbavia naše telo toxínov. "Je strašne málo vedou overených prípravkov, ktoré toto dokážu," konštatoval gastroenterológ Ladislav Kužela. 

Isté je, že naše telo potrebuje po zimnom období zregenerovať a prečistiť. "Pôst sa ukázal, že z medicínskeho hľadiska ako veľmi dobrý z hľadiska očisty od starých, nie úplne dobre fungujúcich buniek," vysvetlil Kužela. Očistný proces v našom tele prebieha tak-či-tak, ale pôstom ho môžeme podporiť. "Naši predkovia boli nastavení tak, že to jedlo mali niekedy jedenkrát za deň," doplnil Kužela. 

3 metódy

Známe sú 3 účinné metódy, ako to urobiť: buď jedno až dvojdňový pôst, každodenný znížený energetický príjem, alebo tzv. časovo obmedzené jedenie. U každého z nás môže zafungovať iná z týchto metód. "Počúvať vlastné telo, vybrať si metódu, s ktorou som v komforte a robí mi dobre," odporučil gastroenterológ Kužela. Stačí, keď telu dožičíme viac spánku a odľahčíme ho od ťažkých potravín. "Šunky, salámy, párky, hotové keksíky, slané, čipsy, chrumky," vymenovala lektorka Zdenka Solík. Ale ani mäso a údeniny nemusíme celkom vylúčiť, stačí len obmedziť na minimum a nahradiť ľahšími potravinami. "Veľa ovocia, zeleniny, rôzne druhy vlákniny. Najúčinnejšie v tomto období sú jarné bylinky, napríklad medvedí cesnak, púpava, žihľava," reagovala Solík. K jarnej očiste organizmu si môžeme pomôcť nielen ľahko stráviteľnými potravinami, ale aj aktívnym pohybom v prírode. Pri pohybe v prírode aktivujeme všetky systémy - imunitný, srdcovo-cievny, hormonálny, dýchanie a ďalšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy