Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rusínske safari? Lákadlom sú zubry, zastaralé obojky ich ale nemonitorujú
Zdielať na

Rusínske safari? Lákadlom sú zubry, zastaralé obojky ich ale nemonitorujú

POLONINY / V Poloninách by chceli lepšie monitorovať divo žijúce zubry. Komplikujú to ale technické možnosti. Obojky sú už zastarané a vysielačka dokázala zachytiť signál len do určitej vzdialenosti. Alternatívou sú moderné GPS obojky. Ochranári hľadajú možnosti financovania, aby to na východe bolo pravé rusínske safari.

​V minulosti na monitoring v Národnom parku Poloniny využívali telemetrické obojky. V tých sa baterky vymeniť nedali. No keď sa baterky vybili, obojky automaticky samé odpadli. "Dosah bol len do nejakej istej vzdialenosti. Je to zastaralá technológia, o ktorej vlastne už ani neuvažujeme," povedala zástupkyňa riaditeľky správy NP Poloniny Zuzana Bartušová. 

Reč je o obojkoch, ktoré mali zubry pred rokmi. S vysielačkou museli prísť do určitej vzdialenosti, aby signál v obojku zubra dokázal zachytiť. A to bol v 30-tisíc hektárových Poloninách problém. "Je možnosť nájsť ešte technické riešenia, ktoré hľadajú, či sa predsa len to financovanie bude vedieť tam dotiahnuť a ako to nastaviť," vyjadril sa minister životného prostredia Tomáš Taraba. Zastaranú technológiu by chceli nahradiť obojkami založenými na GPS princípe.

Zubry sú lákadlom aj pre turistov

"GPS obojky nie sú viazané na signál mobilného operátora. Funguje ako klasická turistická GPS, ktorá chytá signál zo satelitov a potom pravidelne v nejakých intervaloch spravidla raz denne odosiela údaje," opísala Bartušová. Podľa posledného monitoringu sa na území Polonín nachádza asi 60 jedincov zubra hrivnatého. Najviac ho je vo vysídlených oblastiach pri vodnej nádrži Starina.

Čakajú na projektovú výzvu, vďaka ktorej by mohli získať 6 obojkov. K zubrom by tak vedeli lepšie nasmerovať aj turistov. "V súčasnosti vyhľadávame zubry iba podľa pobytových znakov a na základe náhodných pozorovaní. Takto by sme vedeli získať množstvo údajov o ich pohybe," dodal zoológ Tomáš Didirka. "Vedia byť atrakciou na návštevu tohto národného parku," vysvetlil Taraba. Podľa Bartušovej je to pre turistov unikátna príležitosť. "Keďže zubry sa vyskytujú vo voľnej prírode ako divo žijúce zvieratá iba v Národnom parku Poloniny. Je to také rusínske safari," uzavrela. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy