Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pandémiu neriadila jedna osoba: Hlavná hygienička predstavila svoje priority
Zdielať na

Pandémiu neriadila jedna osoba: Hlavná hygienička predstavila svoje priority

BRATISLAVA / Novou hlavnou hygieničkou sa stala Tatiana Červeňová, ktorá nahradila vo funkcii odvolaného Jána Mikasa. V piatok 1. marca predstavila plány, kam by chcela úrad nasmerovať. Za svoju prioritu si kladie zlepšenie obrazu Úradu verejného zdravotníctva v očiach širokej verejnosti či zriadenie poradného zboru, ktorý bude riešiť aktuálne problémy krajiny.

Pred novou hlavnou hygieničkou stoja viaceré výzvy. Jednou z tých najčerstvejších je zriadenie poradného zboru Úradu verejného zdravotníctva. "Budúci týždeň budem menovať poradný zbor hlavného hygienika, ktorý bude zložený z odborníkov z praxe, aby pokrývali títo odborníci komplexne záber činnosti Úradu verejného zdravotníctva," uviedla Tatiana Červeňová.

Inými slovami, budú tam odborníci z oblasti hygieny výživy, hygieny detí a mládeže či preventívneho pracovného lekárstva. "Potrebujem k činnosti odborné vedomosti kolegov, ktorí sa dlhodobo venujú jednotlivým odborom, ktoré som vymenovala," dodala. Pracovnú ponuku na spoluprácu dostal aj bývalý hlavný hygienik Ján Mikas"Ponuku odmietol, takže nie je zamestnancom ÚVZ," povedala.

S Kotlárom chce spolupracovať, aj mu oponovať

Nová hygienička prízvukuje, že rozhodnutia počas pandémie neboli rozhodnutiami jednej osoby, ale úzus prijatý orgánmi štátnej správy a rezortných ministerstiev. "Verím tomu, že to bolo rozhodnutie, ktoré malo za cieľ ochranu zdravia obyvateľstva ako celku," tvrdí Červeňová.

Odvolanie Jána Mikasa požadovala najmä strana SNS, ktorá ho dlhodobo kritizovala za manažovanie pandémie. Jej poslanec Peter Kotlár aktuálne z postu splnomocnenca vlády prešetruje manažment pandémie.

Hlavná hygienička je pripravená s Kotlárom spolupracovať, ale mu aj oponovať. "Ku všetkým otázkam, ktoré vzniknú, aj k tým, ktoré vznesie a ktoré sa vyvinú sa postavím maximálne odborne," povedala Červeňová. S akým tímom odborníkov Peter Kotlár posúdi zákonnosť pandemických nariadení je zatiaľ veľkou neznámou. Úrad verejného zdravotníctva a hlavná hygienička, podľa všetkého, do tímu nepatria. "Osobne nebol úrad oslovený, boli sme požiadaný mailom o informácie, na ktoré sme obratom odpovedali," dodala.

Súvisiace články