Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Premlčacie lehoty zločineckých skupín ostávajú: Vracajú sa obavy z príchodu mafie
Zdielať na

Premlčacie lehoty zločineckých skupín ostávajú: Vracajú sa obavy z príchodu mafie

BRATISLAVA / Vrátia sa na Slovensko časy výpalníkov a budeme atraktívny rajón pre zahraničných mafiánov? Tí, ktorí nesúhlasia s novelou trestného zákona, majú aj tieto obavy. Tvrdia, že tomu napomôžu skrátené premlčacie lehoty. Vláda oponuje, že nič také nehrozí a že ani doterajšie lehoty kriminálnikov neodradili.

​Premlčacie lehoty za znásilnenie sa napokon skracovať nebudú. Vláda ustúpila. Čo však nezmenila napriek výhradám ľudí z praxe, sú premlčacie lehoty pri zločineckých skupinách. Vydierali, vypaľovali, lámali končatiny a aj vraždili. A popri tom podnikateľom naprieč Slovenskom na faktúru nútili takzvanú ochranu. Niektorí patrili ku konkurznej mafii či DPHáčkarom, alebo sa kadejakými podvodmi dostávali k bytom cudzích ľudí. Pred súd sa postavili ako členovia zločineckých skupín a tresty boli vysoké. 

Vláda sa mohla zamerať skôr na definíciu zločineckej skupiny, tvrdí advokát

"Treba si uvedomiť, že táto majetková a ekonomická trestná činnosť je úzko prepojená s násilnou. Podpaľovali autá za radom, aby takto nútili podnikateľov, aby si uzatvárali zmluvy na ochranu," povedal bývalý riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Nie je výnimkou, že mafiáni, ktorí pôsobili na prelome milénia sa na súd dostali po dlhých rokoch. Novela trestného zákona teraz pri založení a zosnovaní zločineckej skupiny skracuje premlčacie lehoty na 10 rokov.

"Trestná činnosť je mimoriadne sofistikovaná a mimoriadne utajovaná, takže pokiaľ by tie premlčacie lehoty mali zasiahnuť aj zločinecké skupiny, vnímam to ako skutočnú tragédiu," objasnil prokurátor ÚŠP Ján Šanta. "Pre tieto delikty je typické, že sa neodhaľujú na druhý deň. Záleží to na výpovedi niekoho, keď povie, že kedy tá skupina vznikla a ak dôjde k časovej modifikácii, môže dôjsť aj k premlčaniu," dodal advokát Igor Ribár. 

Advokát, ktorý sám zastupuje klientov obžalovaných z členstva v zločineckých skupinách hovorí, že miesto skracovania lehôt sa vláda mohla zamerať skôr na definíciu toho, čo zločinecká skupina je. Podľa neho sa obvinenia s týmto paragrafom nadužívajú. "Paradoxne na Slovensku na počet obyvateľov sme mali najviac zločineckých skupín v Európe, zaraďovalo sa tam to, čo nemalo byť," povedal Ribár. 

Daňko: Tlačia sa nám sem zahraničné zločinecké skupiny

Podľa jeho kolegu z Česka má naopak, skracovanie lehôt logiku. "Keď my za 10 alebo 20 rokov privedieme obvineného pred súd, tak ten súd súdi už úplne inú osobu, než ktorá sa dopustila trestného činu. Základné dôvody, prečo trestáme, odpadajú," uviedol prezident Únie obhajcov ČR Tomáš Sokol. "Akonáhle príde k vyneseniu obvinenia, k prvým úkonom v rámci prípravného konania, tak premlčacia lehota sa prerušuje a začína plynúť každým ďalším úkonom, takže v tomto nevidíme problém," pripustil minister spravodlivosti Boris Susko. 

"Dúfam, že sa nedostaneme do 90. rokov, kde takýmto sofistikovaným spôsobom prebiehalo páchanie trestného činu. Tlačia sa nám sem zahraničné zločinecké skupiny," povedal Daňko. Ak ústavný súd účinnosť nepozastaví, platiť bude od polovice marca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy