Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovenské kravy v roku 2023 vyprodukovali menej mlieka. Budú stúpať ceny?
Zdielať na

Slovenské kravy v roku 2023 vyprodukovali menej mlieka. Budú stúpať ceny?

SLOVENSKO / Ceny mlieka a mliečnych výrobkov sú nateraz stabilné, horšie je na tom produkcia. Za rok 2023 sme vyprodukovali menej mlieka ako v predchádzajúcom roku. Vysoké náklady na energie, naftu, hnojivo, mzdy či dokonca absencia automatického dojenia sú problémy nejedného družstva. Mnohé preto jednoducho skončili.

V Uliči sa starajú o 350 dojníc a ročne vyprodukujú vyše 2 300 000 litrov mlieka. Jeho cenu ovplyvnili náklady, ktoré sa postupne zvyšovali. "Nákup nafty, hnojiva, osív, inflácia – toto všetko išlo hore. A zhruba 20 % tvoria náklady na mzdy – to sú najväčšie položky," konštatovala vedúca poľnohospodárskej správy OZ Ulič Jana Karnayová.

Výrobcov ubúda

Výrobcov mlieka na Slovensku ubúda, keďže nie každý zvláda zvýšené náklady a farmári upozorňujú aj na problémy s dotačnou politikou. "Veľa farmárov odstupuje od výroby mlieka. Niektorí zostávajú zo zotrvačnosti, alebo ak nemáte iný výrobný program tak musíte, ale nemáte na základnú obnovu a tá cena mlieka nevráti to, čo ste do toho vložili," vysvetlila Karnayová. Cena mlieka oproti minulému roku klesla. "Klesla nám cena mlieka z výkupnej ceny 0,55 na 0,48 za liter," reagovala Karnayová. 

Vyprodukovali menej mlieka

"Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa vlani v decembri v porovnaní s novembrom zvýšila o 2,1%. V medziročnom porovnaní s decembrom 2022 sa priemerná nákupná cena mlieka znížila o 14,2 %," uviedla hovorkyňa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Vladimíra Pôbišová. "Záujmom našich mliekarov je, aby platili adekvátnu cenu za svoju surovinu, teda surovinu, ktorú dostanú od prvovýrobcov," konštatovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Pohyb nastal aj v produkcii mlieka. "Musíme povedať, že objem mlieka klesol, čo nie je našim cieľom. My veľmi chceme aby to bolo zastabilizované," informovala hovorkyňa Holéciová. Podľa štatistík rezortu dojnice v roku 2023 vyprodukovali takmer 808-tisíc ton surového kravského mlieka, čo je však o 2 % menej ako v roku 2022. 

"Podľa centrálneho registra hospodárskych zvierat bolo ku koncu decembra 2023 v SR 112 824 dojníc, čo je o 1,4 % menej ako pred rokom (114 410 dojníc)," konštatovala hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva SR Veronika Daničová. V porovnaní s rokom 1989, kedy sme mali zhruba pol milióna dojníc je to podľa poľnohospodárov obrovský prepad. A za úbytkom dojníc je podľa slovenských poľnohospodárov dlhoročne nedostatočná podpora živočíšnej výroby a chovu dojníc na Slovensku. "Podľa predpokladov je síce v Európe nedostatok mlieka, ale, zatiaľ, sa to neodráža na nejakom prudkom navyšovaní ceny mlieka," uviedla vedúca Jana Karnayová. 

Nateraz dobrou správou je, že nižšia produkcia mlieka sa nepremietla do spotrebiteľských cien mliečnych výrobkov v obchodoch. "Platí, že už aj v decembri aj v januári boli medziročne lacnejšie, na druhej strane sú výrobky, za ktoré si priplácame. Medzi také patrí jogurt, ktorý je o 8% drahší. Čo sa týka ceny plnotučného alebo polotučného mlieka sú medziročne nezmenené," informovala analytička Wood&Company Eva Sadovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy