Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Hygienici upozorňujú na tieto nebezpečné kozmetické výrobky
Zdielať na

FOTO: Hygienici upozorňujú na tieto nebezpečné kozmetické výrobky

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch Safety Gate/RAPEX ich nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku, v Rakúsku, Rumunsku, Nemecku a Českej republike. TASR o tom informoval odbor komunikácie ÚVZ SR.

Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku, upozornil ÚVZ. Ich kompletný zoznam možno nájsť na jeho webe. Databáza výrobkov hlásených do systému Safety Gate/RAPEX je dostupná aj na webovej stránke Európskej komisie.

  1. PERMA BLEND PRODUCTS - farba na permanentný make-up
    Uvedený výrobok je mikrobiologicky kontaminovaný baktériami Bacillus cohnii, Bacillus subtilis, Bacillus thuringiensis, Bacillus cereus a Bacillus licheniformis. Bakteriálna kontaminácia môže spôsobiť začervenanie, škvrny alebo iné kožné reakcie v oblasti aplikácie výrobku. Výrobok nespĺňa požiadavky smernice EP a Rady 2001/95/ES o všeobecnej bezpečnosti výrobkov.
  2. Pure Carrot Arbutin Fair & Lightening Lotion - pleťové mlieko na zosvetlenie pokožky
    Vo výrobku bola zistená prítomnosť látky - hydroquinone (1,01 hmot. %), čo je v rozpore s nariadením EP a Rady č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch. Výrobok môže spôsobiť alergické reakcie.
  3. DEX LUXURY BAR SOAP - mydlo
    Podľa zoznamu zložiek sa vo výrobku nachádza látka - Butylphenyl Methylpropional.
  4. DEX GELENKSEL SAF SABUN - mydlo
    Podľa zoznamu zložiek sa vo výrobku nachádza látka - Butylphenyl Methylpropional, čo je v rozpore s nariadením EP a Rady č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch.
  5. Viking Ink Dynamic Forest Green - farba na tetovanie
    Vyššie uvedený výrobok obsahuje prekročené povolené množstvo arzénu (2,80 +/- 0,76 mg/kg), kobaltu (1,22 +/- 0,38 mg/kg) a niklu (5,34+/- 1,32 mg/kg). Výrobok nie je v súlade s nariadením EP a Rady (ES) č. 1907/2006 o registrácii, hodnotení, autorizácii a obmedzovaní chemikálií (REACH).
  6. ARIAN POUR FEMME - toaletná voda
    Laboratórnou analýzou bola vo výrobku zistená prítomnosť látky - Butylphenyl Methylpropional (0,014 hmot. %), čo je v rozpore s nariadením EP a Rady č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch.
  7. DEX JASMINE - mydlo
    Podľa zoznamu zložiek sa vo výrobku nachádza látka - Butylphenyl Methylpropional (2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde), čo je v rozpore s nariadením EP a Rady č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy