Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
FOTO: Mimoriadne dielo pavúkov. Utkali takmer kilometrovú pavučinu
Zdielať na

FOTO: Mimoriadne dielo pavúkov. Utkali takmer kilometrovú pavučinu

PRIEVIDZA / Jarok pri hlavnej ceste pred obcou Diviacka Nová Ves v okrese Prievidza je posiaty pavučinami. Viac ako pol kilometrový úsek je akoby prikrytý bielou perinou.

Tento jav majú na svedomí pavúky - plachtárky. "Sú ich tu tisíce. Môžeme vidieť, že na jednej pavučine je tridsať jedincov a tých pavučín je tu neskutočne veľa. Je zaujímavé, že sa tieto jedince takto nakumulovali," uviedla Ľudmila Černecká, Ústav ekológie lesa SAV Zvolen.

Množstvo pavučín sa rozprestiera na viac ako 500-metrovom úseku. Tisíce malých pavúkov sa postarali o takúto nádheru. Prekvapili aj samotných odborníkov. "Je to netypické, no ale ten pavúčik žije spoločenským spôsobom života, lovia spolu, delia sa o korisť," uviedol Michal Zachar, zberateľ hmyzu. 

Podľa odborníkov ich pomýlilo počasie"Bude to len tou teplotou, že sa oteplilo. Teraz celkovo vidíme v prírode, že začínajú skôr kvitnúť rastliny, prilietajú sťahovavé vtáky," vysvetlila Černecká. Teplé počasie teda pomýlilo aj pavúky. Tie pavučinami dokonca obalili aj stromy. "Teraz ako sa oteplilo, tak sú aktívne a je vidieť, ako migrujú," priblížila Černecká. S takýmto niečím sa vo februári naši odborníci nestretli. Niekoľko pavúkov zobrali na expertízu a ich správanie podrobia skúmaniu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy