Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensku sa darilo: Ekonomika rástla, ale nie pre našu šikovnosť
Zdielať na

Slovensku sa darilo: Ekonomika rástla, ale nie pre našu šikovnosť

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika rástla celý minulý rok. Bolo to však len niečo cez jedno percento. Najsmutnejšie na tom je, že tomuto dobrému výsledku pomohla paradoxne naša nešikovnosť v čerpaní eurofondov. Lepší rast ako ostatnej eurozóne nám na tento rok najnovšie predpovedá Brusel. Ten práve ráta s efektívnejším čerpaním európskych prostriedkov. Naši ekonómovia sú skeptickí.

​Slovensko si minulý rok viedlo lepšie ako jeho najbližšie okolie či väčšina krajín eurozóny. "Rast neohúril, ale ani neurazil. Na medzikvartálnej báze ekonomika vzrástla na 0,3 percenta. To je mierne rýchlejšie ako v treťom kvartáli. Na medziročnej báze sa číslo dostalo na 1,2 percenta," vysvetlil analytik J&T banky Stanislav Pánis. "Z okolitých krajín rástlo iba Poľsko, aj to dosiahlo len zanedbateľné 0,5 percenta. Maďarsko, Česko a Rakúsko zaznamenali ekonomický pokles," priblížil analytik Unicredit banky Ľubomír Koršňák. 

To, že sa našej ekonomike darilo viacej ako u susedov paradoxne neznamená, že takí šikovní, ale nešikovný. Kým ostatní už eurofondy majú minuté, my len dobiehame. Tieto investície ekonomike pomáhajú, je to ale z časti klam. Okrem toho, že dobiehame zameškané, platí, že práca chvatná - málo platná. "Stroje sa nemíňajú efektívne, navyše prudko vyťažujú kapacity stavebníctva," ozrejmil Koršňák.

Brusel predpovedá našej ekonomike dobré časy

Má to ale háčik. Eurokomisia dynamický rast nášho hospodárstva predpovedá práve vďaka dobrému čerpaniu eurofondov. Analytici sú v tomto smere skeptickí. "Tento rok očakávame rast len na úrovni 1,4 percenta. To znamená iba nepatrné zrýchlenie," uviedol analytik Koršňák. Naša aj európska ekonomika majú okrem externých problémov aj jeden ďalší. 

"Európa musí vyriešiť úlohu, ktorú zanedbávala a tou je dostatok pracovnej sily. Výrazne musíme zvýšiť mobilitu pracujúcich a zvýšiť imigráciu," tvrdí nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Na druhej strane to hrá do karát všetkým, ktorí pracovať vedia a chcú. "Hrubá mzda by dokonca v tomto roku mala prekročiť 1 600 ur," povedal Pánis. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy