Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Stres sa zvyšuje, stav sa zhoršuje: Slovensko trápi nedostatok posudkových lekárov
Zdielať na

Stres sa zvyšuje, stav sa zhoršuje: Slovensko trápi nedostatok posudkových lekárov

NOVÉ ZÁMKY/ BRATISLAVA / Úrady riešia tisícky nevybavených žiadostí. Na rozhodnutie o invalidnom dôchodku či príspevku pre hendikepovaných čakajú žiadatelia aj rok. Zúfalí ľudia sa pýtajú, kedy sa dočkajú odpovede. Aktuálne sa posudzujú žiadosti z roku 2022. Dôvodom je vraj COVID a chýbajúci posudkoví lekári.

Pacienti by v prípade reformy posudkového lekárstva určite privítali skrátenie doby posudzovania žiadostí. "Som v internetových skupinách, kde sú invalidní dôchodcovia a píšu tam svoje problémy. Čakacie doby sú rok až rok a pol," uviedla obyvateľka Nových Zámkov Melita Mikuš. Pani Melita podávala svoju žiadosť keď jej zistili rakovinu prsníka, podstúpila masektómiu, chemoterapie a ožiarenie. V čase covidu jej žiadosť schválili do dvoch mesiacov. Teraz už takmer rok čaká na odpoveď na odvolanie, ktoré napísala po tom, ako jej invalidný dôchodok znížili. V tom čase sa dozvedela, že má ďalší karcinóm.

Pani Melita: Viem, že ich je málo, ale na to, aby brali invalidné dôchodky, je ich veľa

Invalidné dôchodky má na starosti Sociálna poisťovňa, ďalšie príspevky riešia už úrady práce, tie o problémoch vedia. žiadosti sa vraj nahromadili ešte počas covidu. "Dĺžka konania sa skomplikovala ešte v časoch pandémie, respektíve počas mimoriadnej situácie, kedy to súviselo s nedostatočným personálom," priznala hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Natália Jachym Holubová. 

Mnohí žiadatelia na sociálnej sieti uviedli, akú odpoveď dostanú od úradov. "Ja čakám 8 mesiacov na opatrovateľský na synčeka. Vraj robia žiadosti z novembra 2022," uviedla pani na sociálnej sieti. Svojich posudkových lekárov pritom majú úrady práce aj sociálna poisťovňa a práve oni v systéme najviac chýbajú. 

Treba ich lepšie ohodnotiť, tvrdí Richter

"Sociálna poisťovňa v súčasnosti nemá naplnený stav posudkových lekárov. K februáru tohto roka nám chýba 32 z nich," povedal hovorca sociálnej poisťovne Martin Kontúr. "V súčasnosti nemajú niektoré úrady práce dostatok personálu na to, aby stíhali vybavovať všetky žiadosti," vyjadrila hovorkyňa. Na problém sme sa chceli spýtať aj posudkových lekárov. Mnohí na kameru hovoriť nechcú, vraj za nich majú komunikovať úrady. Potvrdili nám ale, že záujem o spomínaný odbor skutočne nie je. 

"Slovensko má dlhodobo nedostatok posudkových lekárov a lekárok. Navyše, túto činnosť vykonávajú popri svojej ambulantnej praxi a sú slabo platený," uviedla poslankyňa NR SR Veronika Veslárová. "Treba ich lepšie ohodnotiť, aby funkcia posudkového lekára pre nich bola zaujímavá," tvrdí poslanec Ján Richter. 

Štát argumentuje: Kritéria na posudkových lekárov sa zmiernili 

"Upravili sa kvalifikačné predpoklady pre posudkových lekárov tak, aby bolo možné ich prijať viac," priznala hovorkyňa Jachym Holubová. "Navýšili sme rozpočet ústredne sociálnych vecí a rodiny práve na platy posudkových lekárov," uviedla hovorkyňa úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Dorčáková. V budúcnosti sa počíta s reformou posudkového lekárstva. Posudzovanie by sa po novom malo zlúčiť pod jednu inštitúciu. "Konkrétnu osobu by neposudzovalo viacero rôznych subjektov, ale jeden. Aby to bolo na základe jednotnej metodiky," ozrejmila hovorkyňa Jachym Holubová. 

To ale neznamená, že si žiadatelia môžu vydýchnuť. Zmeny by platili až od roku 2026. Čo majú robiť pacienti, ktorí sa ocitnú bez príjmu? "Zdravie pracovať nedovolí a človek je odpísaný žiť v strese. Stav sa mu zhoršuje," priznala pani Melita. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy