Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko môže prísť o milióny eur. Nedokážeme splniť podmienky Plánu obnovy
Zdielať na

Slovensko môže prísť o milióny eur. Nedokážeme splniť podmienky Plánu obnovy

BRATISLAVA / Slovensko nedokáže plniť všetky podmienky európskeho Plánu obnovy. Ako jediná krajina preto už po druhý krát žiadame úniu o revíziu celého plánu. Európska komisia má výhrady a zastavila hodnotenie štvrtej platby. Takmer miliarda EUR pre Slovensko však ohrozená údajne nie je.

​Slovensko požiadalo o vyplatenie 924 miliónov eur, všetkých 9 podmienok sme údajne splnili. Pred týždňom ale opoziční poslanci poukázali na to, že komisia pre výhrady v troch oblastiach celé hodnotenie pozastavila. "Právny štát, výdavkové limity a dôchodkové opatrenia," informoval Štefan Kišš, člen finančného výboru NR SR a poslanec Progresívneho Slovenska. 

Podľa vedúceho jej zastúpenia na Slovensku ide o pomerne bežný proces vznesenia námietok. "Zastaví hodnotenie a požiada slovenskú stranu, aby tie dodatočné dokumenty alebo odpovede na nejaké otázky dodala," uviedol Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovenska. . "Sa komisia pozerá na tie míľniky a ciele, ktoré boli splnené v predchádzajúcich žiadostiach o platbu a skúma, či sa členský štát od nich výraznou mierou neodchýlil," upresnila Alena Sabelová, štátna tajomníčka podpredsedu vlády pre plán obnovy.

Európska komisia má výhrady k zmene trestného zákona

Pri trestnom zákone vyjadrila mieru neistoty. Týka sa však skôr rýchleho pretlačenia cez národnú radu a nie boja o špeciálnu prokuratúru. Brusel novelu vo veľkej miere preberá aj s justičným rezortom. Ten ale konkrétne výhrady prezradiť nemôže. "Európska komisia upozornila, že obsah prebiehajúcej komunikácie nie je v zmysle platného nariadenia možné zverejňovať," informovala Lucia Hurajtová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR.

Okrem novely sa pozerá aj na 13. dôchodky. Náklady na ne budeme musieť vyrovnať konsolidačnými opatreniami. Tým, a to výrazným, sa nevyhneme ani pri výdavkových limitoch, čaká sa ešte na schválenie parlamentom. Nehovoriac o tom, že budúci rok pravdepodobne prechádzame na ešte prísnejšie, európske. "Bude dobré aj na tej národnej úrovni vyvolať odbornú expertnú debatu, dohodnúť sa na jednom sete pravidiel a konsolidovať verejné financie v súlade s týmito pravidlami," dodala Sabelová. 

Komisiu navyše, ako vôbec prvá krajina, žiadame už o druhú revíziu plánu obnovy. Podľa rezortu totiž niektoré podmienky, potrebné pre ďalšie z dokopy deviatich platieb, nebude možné splniť. Konkrétne body ešte nepoznáme, no týkať sa má hlavne rezortov školstva, práce, zdravotníctva a životného prostredia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy