Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Legenda medzi šachistami Ivan Novák: Aj keď prišiel o zrak, dosiahol početné úspechy
Zdielať na

Legenda medzi šachistami Ivan Novák: Aj keď prišiel o zrak, dosiahol početné úspechy

BRATISLAVA / Zrejme len málokto sa môže pochváliť takou vzácnou zbierkou šachových artefaktov ako Ivan Novák. Nie je však len vášnivým zberateľom. Tento mnohonásobný šampión, ktorý prišiel postupne o zrak, má na konte početné víťazstvá a právom ho možno označiť za legendu medzi šachistami.

​Takmer denne ho vidieť, ako kráča vzpriamene po ulici v sprievode svojho verného štvornohého priateľa. Ivan Novák nedávno dovŕšil 81 rokov. Keď bol malý chlapec, sníval o tom, že bude astronautom. Nakoniec sa pre zrakový hendikep musel sna vzdať. "Keď som išiel do prvej triedy, mal som asi 30-percentný zvyšok zraku. To síce nestačilo ani na to, aby som z prvej lavice videl na tabuľu, ale to je - dá sa povedať - komfort," uviedol šachový majster Ivan Novák.

Ivan nemohol súťažne hrávať futbal ani pingpong, ale na šport nezanevrel. Odmalička sa venoval šachu, v ktorom dosiahol už ako dospelý početné a významné úspechy - tak v súťaži jednotlivcov, ako aj družstiev. "Pokiaľ ide o majstrovstvá Slovenska, tie som raz vyhral a štyri alebo päťkrát som bol druhý," priblížil.

Dokonca sa mu podarila unikátna séria 23 výhier za sebou, bez remízy. Cenné kovy zozbieral aj na medzinárodných turnajoch a šachových olympiádach nevidiacich. "Bol som bronzový medailista majstrovstiev sveta jednotlivcov a dva razy som dosiahol najvyšší výsledok - získal zlatú medailu za najlepší výsledok na šachovnici," uviedol šachový majster.

Ivan sa presadil aj v bleskovom šachu a dokáže hrať súčasne proti ôsmim súperom bez toho, aby videl šachovnice. Počas svojej kariéry reprezentoval materský klub Slovan, ktorému istý čas aj šéfoval. Priznáva, že jedným z jeho vzorov bol slávny americký šachista Bobby Fischer. "Som ten istý ročník ako Bobby Fischer. Po šachovej stránke sa dá povedať, že bol mojim vzorom. Štýlom hry asi nie, ale tým, že tak veľa urobil pre šach," vysvetlil Ivan.

Len nerád hovorí o tom, že ako dieťa bol s rodičmi prenasledovaný a skončil v koncentračnom tábore Sereď. Po vypuknutí povstania z tábora ušli a museli sa skrývať. Ivan sa nesťažuje na nepriazeň osudu, aj keď by mohol. O zrak prišiel pre nedostatočnú lekársku starostlivosť v čase, keď bol detským väzňom. "V tom čase sme boli radi, že sme prežili," zhodnotil.

Okrem množstva diplomov a čestných uznaní sa môže pochváliť aj jedinečnou zbierkou šachovej literatúry. Nechýbajú v nej raritné tituly. "Predpokladám, že mám najväčšiu zbierku šachovej literatúry na Slovensku - odhadom okolo 10-tisíc exemplárov," priblížil Ivan. Súčasťou jeho zbierky sú aj vzácne originály podpisov všetkých 20 bývalých majstrov sveta. Počnúc rokom 1886. Chýba mu iba súčasný, Číňan Ding Li ren.

Ani vo vyššom veku Ivan nestráca svojský zmysel pre humor. Šachu venuje stále veľa času, ale nežije uzavretým životom. Pravidelne chodieva na prednášky a stretnutia do komunitného centra, kde diskutuje o pálčivých témach. V každodennom živote sa nezaobíde bez svojho najmilšieho spoločníka. Edo je špeciálne vycvičený labrador pre nevidiacich, ktorý svojho pána sprevádza a Ivanovi prináša radosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy