Polojasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Norbert Bödör je obvinený z 50-tisícového úplatku. Hlavné pojednávanie sa odložilo
Zdielať na

Norbert Bödör je obvinený z 50-tisícového úplatku. Hlavné pojednávanie sa odložilo

PEZINOK / Začal sa súdny proces v tretej veľkej kauze Norberta Bödöra. Podľa obžaloby podplatil bývalého elitného vyšetrovateľa Mariána Kučerku. Nitriansky podnikateľ na Špecializovaný trestný súd do Pezinku neprišiel. Odovzdal ospravedlnenku. Keďže je práceneschopný, pojednávania v pondelok 12. februára a v utorok 13. februára sudkyňa zrušila. Už prvá polhodina ale naznačila, že to v sieni bude vyhrotené. Obhajoba podala na prokurátora trestné oznámenie. A na lavicu svedkov si sadne aj podpredseda parlamentu.

Dobytkár, Očistec a teraz aj Valčeky. Tretia obžaloba Norberta Bödöra sa týka údajného úplatku 50-tisíc eur. U vyšetrovateľa NAKA Kučerku mal vybaviť nečinnosť v kauze Štefana Žigu, synovca Petra Žigu. "Samozrejme, že on je nevinný, prezentuje to od začiatku konania a v tomto smere bude konzistentný," uviedol Marek Para, obhajca Norberta Bödöra.

Úvodné pojednávanie ale trvalo iba 35 minút, podľa sudkyne by Bödörova neprítomnosť spôsobila porušenie časovej následnosti. S čítaním obžaloby síce nemal problém, no výpovede svedkov chcel počuť naživo. "Vznikla súdu zákonná prekážka, pre ktorú hlavné pojednávanie nie je možné otvoriť," informovala Pamela Záleská, sudkyňa Špecializovaného trestného súdu. "Podľa mňa tie podmienky na konanie splnené boli," dodal Para.

"Neviem sa k tomu relevantne vyjadriť. Počuli ste pani sudkyňu, tá to vyhodnotila týmto spôsobom," povedal Peter Mikuláš, prokurátor Špeciálnej prokuratúry. A tak prišli kľúčoví svedkovia zbytočne. Výpovede Bernarda Slobodníka a Petra Petrova tvoria piliere obžaloby, Štefanovi Žigovi mal Bödör odovzdaním úplatku pomôcť. Súd vypočuje aj jeho strýka, tentokrát mu v účasti bránili parlamentné povinnosti.

Bolo podané na prokurátorov trestné oznámenie 

Aj obhajca už predstavil prvých svedkov. A budú to - nečakane - prokurátori. Marek Para v súdnej sieni vyhlásil, že na dvojicu Peter Mikuláš - Matúš Harkabus podal trestné oznámenie a chce ich v procese konfrontovať. "Rozdelili účelovo skutok pána Slobodníka na dva prečiny, aby mu v zmysle už publikovanej nahrávky mohli dať podmienku," ozrejmil Para.

"Ja neviem bližšie okolnosti, to je asi v pôsobnosti generálnej prokuratúry, ktorá to vyhodnocuje," vyjadril sa Mikuláš. Prípad tam už nie je. Dozerajúca prokurátorka ho odstúpila vyšetrovateľovi kriminálnej polície v Pezinku. "Predmetné trestné oznámenie podal Marek Para, a to pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa paragrafu 326 Trestného zákona," informovala Kováčová. 

Každopádne, Peter Mikuláš, Matúš Harkabus, ani nikto iný, v pondelok či utorok vypovedať nebude, Pamela Záleská proces prerušila. Hlavné pojednávanie sa tak naozaj začne až 19. februára. Už za prítomnosti Norberta Bödöra, no aj Bernarda Slobodníka, Petra Petrova, Štefana Žigu a Petra Žigu, teda všetkých štyroch predvolaných svedkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy