Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zaistená tona pervitínu v Nitre. Holanďan si chce trest odpykať v domovskej krajine
Zdielať na

Zaistená tona pervitínu v Nitre. Holanďan si chce trest odpykať v domovskej krajine

NITRA / Drogy z Mexika, ktoré zaistili v Nitre zatiaľ nezničili. Ide o jeden a pol tony pervitínu z najväčšej drogovej kauzy. Aj 39-ročný Holanďan, člen medzinárodnej organizovanej skupiny, už pozná právoplatný rozsudok.

Muža (39) z Holandska po zadržaní vydali do Nitry pred vyše tromi rokmi. Súd mu vymeral trest spojený aj s prepadnutím majetku. Rozhodnutie krajského súdu je už právoplatné. "Uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 10 rokov," informoval Jaroslav Maček, hovorca prokuratúry v Nitre. "Odsúdený využil svoju možnosť podať mimoriadne opravné prostriedky," uviedla Lena Kiradžiev, hovorkyňa súdu v Nitre. 

Leon V. si chce trest odpykávať v domovskej krajine. Tam mu ho však prepočítajú podľa ich zákonov. Za drogy tam totiž majú nižšie sadzby ako u nás. "Holandský súd sa bude musieť v rámci uznávacieho konanie zaoberať nielen výškou trestu, ale či vôbec uzná trest vydaný týmto súdom," povedal Michal Mandzák, právny zástupca Leona V.

V prípade figurovalo 6 osôb. Leon V. ešte zatiaľ sedí vo väzení na Slovensku. Od začiatku vinu odmietal. "Okresný súd vykonáva úkony na odovzdanie odsúdeného na výkon trestu odňatia slobody do Holandska," priblížila Kiradžiev. 

Po ukončení súdneho procesu by sa teraz jeden a pol tony pervitínu malo zlikvidovať. To akým spôsobom však podlieha utajeniu. Jeden a pol tony pervitínu stráži polícia. Drogy sú uskladnené v dedine v okrese Nitra. Podľa informácií televízie JOJ by mali byť spálené. "Drogy z Mexika zatiaľ zlikvidované neboli. Otázka ich likvidácie je v štádiu riešenia," uviedol Maček. 

Pervitín objavili ukrytý v nádržiach na kvapalinu. Putoval k nám z Mexika a cieľovou destináciou mala byť Austrália. Z takéhoto množstva by sa dalo vyrobiť takmer 30 miliónov jednorazových dávok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy