Skoro jasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vďaka zásade trikrát a dosť vysťahovali 200 rodín a začali s búraním ďalšej bytovky
Zdielať na

Vďaka zásade trikrát a dosť vysťahovali 200 rodín a začali s búraním ďalšej bytovky

PARTIZÁNSKE / V Partizánskom začali v piatok 9. februára búrať už v poradí štvrtú bytovku. Mesto od roku 2012 postupne nepredĺžilo nájomné zmluvy 200 rodinám. Doplatili na zásadu trikrát a dosť. Každý takýto nájomník, ktorý opakovane poruší pravidlá, príde o strechu nad hlavou.

​Nábrežná ulica v Partizánskom, kedysi pýcha mesta, sa zmenila na nepoznanie. Začali tu demolovať v poradí tretiu bytovku. Obyvateľov bytovky mesto postupne vysťahovalo. "Bolo to zničené, zdevastované - či schodiská, či zariadenie," uviedol Vladimír Marko, Správa majetku mesta Partizánske.

V Partizánskom platí od roku 2012 zásada trikrát a dosť. Každý kto trikrát poruší pravidlá, príde o strechu nad hlavou. Mesto mu nepredĺži nájomnú zmluvu. "Trikrát a dosť znamenalo a stále znamená, že ak sa trikrát porušia princípy slušného správania, respektíve sa poškodzuje mestský majetok alebo neplatí nájomné, tak takéto domácnosti sú deložované z mestských nájomných bytov," vysvetlil Jozef Božik, primátor mesta Partizánske.

Byty zapečatili a bytovky postupne búrajú. Začali v roku 2015, o tri roky neskôr zrovnali so zemou ďalšiu a následne sa pustili aj do najväčšej budovy v meste. V roku 2020 zbúrali 13-poschodovú bývalú slobodáreň. "Celkovo to bolo viac ako dvesto domácností. Chcem povedať, že dve tretiny tvorilo minoritné obyvateľstvo, jednu tretinu tvorilo majoritné obyvateľstvo. Rozdiely nerobíme - ani podľa etnicity, ani podľa množstva pigmentu. Sú iba dva parametre - slušnosť a platenie nájomného," uviedol Božik.

Budova zmizne z povrchu zemského do dvoch mesiacov. Podľa primátora toto nemusí byť posledná zbúraná bytovka. S deložovaním začali už v ďalšej. "Tam sú 4 byty zapečatené a len správanie obyvateľov rozhodne, ako dlho tam tá bytovka bude stáť," priblížil Božik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy