Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zarába viac premiér alebo šéf železníc? Pozrite si porovnanie platov v štátnej sfére
Zdielať na

Zarába viac premiér alebo šéf železníc? Pozrite si porovnanie platov v štátnej sfére

BRATISLAVA / Najskôr zarábali menej ako primátori, no teraz ich s platmi predbehli. Reč je o predsedovi vlády a ministroch. Platy našich zástupcov štátu sa ale na niektoré pozície v súkromnom sektore ani zďaleka nechytajú. Zisťovali sme kde sa dá najviac zarobiť.

Premiér viac ako 9 a pol tisíca eur a radový minister 7261 eur. Aj to sú ich nové platy, o ktorých väčšina Slovákov môže iba snívať. Hanbiť sa ale nemusia ani primátori. Viacerí z nich totiž ešte v minulosti zarábali viac ako ministri či predseda vlády. Donedávna mala väčšina plat približne 6800 eur. Po ich opätovnom zvolení im ale poslanci mestského zastupiteľstva potvrdili navýšenie platu.

​Naviac zatiaľ zarába primátor Trenčína, Trnavy či Banskej Bystrice. Naopak najmenšiu mesačnú odmenu má primátor Nitry. "Platy sa odvíja od počtu obyvateľov, kde jasne stanovená tabuľka na počtu, s tým, že kľúčová je nominálna hodnota priemernej mzdy v národnom hospodárstve," uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik. "Je tam ešte pohyblivá časť. Tá je vo výške od 0 do 60 percent. Tú pohyblivú časť schvaľuje zastupiteľstvo," dodal.

Platy majú vysoké aj manažéri v štátnych podnikoch

Zaujímavosťou je, že starosta najmenšej obce Príkra, ktorá má 11 obyvateľov, dostáva plat 300 eur v hrubom. "Vždy to závisí od toho, či je to obec do 1000 obyvateľov, do 3 000 do 5 000, potom do 10 000, 20 0000 a 50 000," vysvetlil Božik. V prípade, že vás neláka byť premiérom či ministrom, no plat by ste chceli mať nadštandardný - môže sa vám oplatiť aj riadiť niektorý štátny podnik. Ak raz budete šéfovať Železniciam Slovenskej republiky, prilepšiť si môžete o 6 500 v hrubom. S nižším platom by ste sa museli uspokojiť u Lesov Slovenskej republiky. Výšku mesačnej odmeny šéfa diaľničiarov či národného dopravcu sme v centrálnom registri zmlúv nenašli.

Rovnako nie je známa ani mesačná hrubá mzda riaditeľa Slovenskej pošty. Jeho predchodca ale zarábal 3000 eur v hrubom. Ešte lepšie sú na tom ale riaditelia súkromných firiem. "Čo sa týka regionálnych rozdielov, tak na tejto pozícii bol vlani celoslovenský priemer 6100 eur mesačne, v prípade Bratislavy to bolo 7300 eur v priemere mesačne," potvrdila hovorkyňa portálu Profesia Ľubica Melcerová.

Najlepšie zarábajúca štvrtina generálnych riaditeľov zarába nad 10-tisíc eur. Priemerný plat vo vrcholovom manažmente v Bratislave narástol za posledné dva roky najviac na pozícii IT riaditeľov firiem a to konkrétne o sumu 800 eur. "Ak sa pozrieme na to, že koľko zarábajú obyvatelia v Európe alebo v eurozóne, tak sa rozprávame o tom, že viac ako 10 percent zarába menej ako tisíc eur," dodal analytik Financnykompas.sk Matej Dobiš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy