Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
PREHĽAD: Nakazených pribúda. Tieto kraje najviac postihli respiračné ochorenia
Zdielať na

PREHĽAD: Nakazených pribúda. Tieto kraje najviac postihli respiračné ochorenia

BRATISLAVA / Respiračné ochorenia u detí aj dospelých môžu do konca mesiaca ešte narastať. Už teraz najmä chrípka spôsobila, že sa zatvorili stovky materských, základných a stredných škôl na Slovensku. Pozrite si, ktorá oblasť na Slovensku je najviac zasiahnutá a ako sa pred ochoreniami správne chrániť.

Za piaty týždeň v tomto roku bolo zaznamenaných až 70 633 akútnych respiračných ochorení. Oproti minulému týždňu sa chorobnosť zvýšila o 9,1 percenta. Najviac chorých bolo zaznamenaných v Trnavskom kraji, a najmenej Žilinskom kraji. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy, teda zápalové ochorenie sliznice prínosových dutín.

Školy sa zatvárali vo veľkom

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v 5. kalendárnom týždni 2024 hlásené v 370 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Materské školy najviac zatvárali v Trnavskom kraji, základné školy v Banskobystrickom kraji. Zo siedmich zatvorených stredných škôl až 4 boli na území Trnavského kraja. Zatvoriť museli aj jedny detské jasle v Nitrianskom kraji.

Jednou zo spomínaných škôl je aj škola pre nadané deti v Bratislave. Už minulý týždeň bojovali s vysokou chorobnosťou, ktorá sa pohybovala nad hranicou 30 percent. Hoci u nich po víkende mierne klesla, prijali potrebné opatrenia, keďže školy je možné zatvárať pri hranici 20 percent. "Odporúčanie regionálneho úradu bolo vyhlásiť chrípkové prázdniny od zajtra do piatku, 9. februára," uviedla Helena Nagyová, zástupkyňa pre primárne vzdelávanie.

Niekoľko dňové prázdniny by im na škole mohli pomôcť obmedziť respiračné problémy, ktoré sa u nich hromadili už dlhšiu dobu. "Mali sme prípady, že niektoré dieťa sa vrátilo po antibiotikách, bolo deň v škole a opäť bolo choré dlhodobo," tvrdí Nagyová.

Stále sa šíri aj COVID-19

Okrem chrípky bolo spracovaných 166  prípadov ochorenia COVID-19. Začiatkom februára sa vírusom nakazili najviac deti do jedného roku života. 

Pozitívne prípady na COVID-19 (od 29. 1. 2024 do 4. 2. 2024)

epis/úvzsr

Ako sa chrániť?

Vyhnúť sa chrípke, najmä v detskom kolektíve, sa môže zdať nemožné. Existuje však niekoľko zásad, ktoré sa ukázali ako účinné. 

  • Umývanie rúk - naučte sa správny postup a dbajte na to, aby bolo umývanie dôkladné a nevynechali ste žiadne miesto,
  • Respiračná etiketa - pri kýchaní či kašľaní sa snažte zakryť si ústa, najlepšie papierovou vreckovkou. Ak nemáte vreckovku ihneď k dispozícii, môžete si ústa narýchlo prekryť lakťovou jamkou.
  • Čerstvý a čistý vzduch - v chrípkovej sezóne sa odporúča nárazovo a dôkladne vetrať niekoľkokrát počas dňa, v období od októbra do apríla aj vitamín D, 
  • Zdravá strava a vitamíny - dôležitý je prísun vitamínu C, najlepšie dostatočným množstvom ovocia a zeleniny,
  • Pobyt vonku - pravidelné prechádzky vonku prekrvujú sliznice dýchacích ciest, očí a uší, čo podporuje ich funkciu
  • Dostatok odpočinku - spánok je kľúčový, pretože regeneruje organizmus a dodáva mu energiu na boj s vírusmi a baktériami 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy