Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kolíková o trestnom zákone: Je to úplná rezignácia na spravodlivosť
Zdielať na

Kolíková o trestnom zákone: Je to úplná rezignácia na spravodlivosť

BRATISLAVA / Už budúci týždeň by sa malo v parlamente hlasovať o pozmeňovacom návrhu a o trestnom zákone ako celku. Potom bude na ťahu prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá je rovnako ako opozícia kritikom tejto novely. Aj preto sa už skloňuje napadnutie trestného zákona na ústavnom súde.

"Sme nastavili určité úpravy, najmä na základe pripomienok Európskej komisie. Zohľadnili sme aj pripomienky generálneho prokurátora. Aj niektorých návrhov vyplývajúcich z predstaveného pozmeňujúceho návrhu pána exministra Karasa. Aj z toho, čo vyplynulo z pléna," uviedol minister spravodlivosti Boris Susko. Ústupkov vláda pripustila viacero. Urobila, napríklad, úpravy z hľadiska príslušnosti ŠTS, kde zostanú všetky skutky, ktoré sú proti finančným záujmom EÚ. Opozícii ale nestačia ani tieto zmeny, stále majú s trestným zákonom problém.

"Ide najmä o úpravu jednotlivých výšok škody pri jednotlivých sadzbách trestných činov. Kde sme znížili tieto výšky škody, tak aby to bolo proporcionálnejšie vyvážené," vysvetlil minister Susko. "Skôr to vnímam ako kozmetické zmeny a rozhodovanie od buka do buka. Ani takto to nie je možné, aby to ustáli pred svojimi voličmi. Akože je to úplná rezignácia na spravodlivosť," reagovala poslankyňa Mária Kolíková. Minister spravodlivosti Susko ale vyratúva ďalšie zmeny. "Ďalej sme upravili ešte niektoré skutkové podstaty ku korupcii, ktoré nejakým spôsobom budú presnejšie určovať trestné sadzby pre jednotlivé porušenia," dodal Susko. A práve v súvislosti s trestami za korupčné skutky navrhoval zmeny aj generálny prokurátor. Viac to už ale nerieši. "Moje odborné a vecné legislatívne pripomienky boli uplatnené oficiálnym spôsobom. Je však vo výlučnej kompetencii poslancov NR SR, či a v akom rozsahu moje pripomienky zohľadnia," napísal v stanovisku generálny prokurátor Maroš Žilinka. Na 100 % však zapracované neboli.

"Boli asi na 80%. Pretože niektoré tie pripomienky aj pána generálneho prokurátora išli proti tej filozofii, kde chceme nastaviť ten rozsah trestných sadzieb za majetkové trestné činy do desať rokov trestu odňatia slobody," konštatoval minister Susko. Zmeny sa dotknú aj trestných činov proti životnému prostrediu. Znížili výšky škody, kedy už skutok bude trestným činom. Tam malo totiž výhrady prezídium PZ. To ale nie je všetko. "A niektoré ďalšie veci týkajúce sa možnosti preskúmania niektorých rozhodnutí, najmä o dohodách o vine a treste, kde máme naozaj pochybnosti," uviedol Susko.  

"Ja to nevidím inak, ako účelovo otvárať uzavreté kauzy. Množstvo káuz sa premlčí. Kauza pána Výboha, kauza Gorily, kauza pána Kažimíra by mala ísť do stratena," vyjadrila sa Kolíková. Po schválení zákona bude na ťahu prezidentka. Tá má tiež výhrady. "Ak by predložené návrhy nadobudli účinnosť, čo i len na jednu sekundu, v dôsledku skrátenia premlčacích lehôt navždy zanikne trestnosť tisícov už spáchaných majetkových a hospodárskych trestných činov," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová. "Je veľmi pravdepodobné, že využije svoje právo veta. A ja predpokladám, že bude napadnutý ten zákon na ústavnom súde, so žiadosťou o zastavenie účinnosti," vysvetlila Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy