Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prezidentským kandidátom ostáva pár hodín. Čaká nás ešte prekvapenie?
Zdielať na

Prezidentským kandidátom ostáva pár hodín. Čaká nás ešte prekvapenie?

BRATISLAVA / Prezidentské voľby sa blížia a podpisy zatiaľ vyzbieralo osem uchádzačov. Do polnoci ostáva ešte niekoľko hodín a podľa slovenskej politickej tradície sa toho môže ešte veľa zmeniť.

​Oficiálny zoznam podpisov zatiaľ predložilo osem kandidátov. Medzi nimi je Štefan Harabin, Kriszstian Forró, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Ivan KorčokMilan Náhlik. Podľa posledného prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ sú favoritmi Peter Pellegrini a Ivan Korčok. 

Posledné týždne bolo známych šesť oficiálnych kandidátov na prezidenta. Tí ďalší si nechali doručenie svojho návrhu na poslednú chvíľu. Jedným z nich bol aj napríklad Jána Kubiš. Ten uviedol, že si váži, koľko podpisov sa mu podarilo vyzbierať. Ale aj to, že svoju kampaň si bude financovať sám. "Cez 22-tisíc podpisov, čo je celkom pekné číslo. Beriem to ako povzbudenie do kampane," tvrdí. Podporu politických strán nečaká, opozičných ani koaličných.

Spokojnosť neskrýval ani ďalší kandidát Marián Kotleba. "Za rovné dva týždne sa nám podarilo vyzbierať viac ako 20-tisíc podpisov. Išli sme do toho naplno. Chceme priniesť do prezidentskej kandidatúry alebo do prezidentských volieb skutočne odvážny vietor," povedal. Okrem toho tvrdí, že prekážku v podobe právoplatného odsudzujúceho rozsudku už nemá. Trest má už zahladený. 

Záujemcovia o post prezidenta majú čas ešte do polnoci, aby do Kancelárie Národnej rady doručili svoj návrh na kandidatúru s podpismi. Úplný zoznam kandidátov, ale nemusí byť známy hneď na druhý deň. Kancelária má totiž čas do 13. februára, aby preskúmala podpisy tých, ktorí podajú kandidatúru v posledný deň. 

Špinavá kampaň sa už začala

​Pred pár dňami sa objavili obvinenia o spolupráci Ivana Korčoka s ŠTB, no Ústav pamäti národa ich v pondelok 29. januára vyvrátil. Ďalší rozruch spôsobila nehoda Andreja Danka, ako aj jeho otvorené nezhody s Petrom Pellegrinim. Podľa slovenskej predvolebnej histórie s cielenými hoaxami a nečakanými okolnosťami nekončíme. Oficiálny zoznam prezidentských kandidátov preto ešte nie je možné uzavrieť.

Chcete ostať informovaní? Všetky podrobnosti o prezidentských voľbách nájdete tu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy