Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ako fungujú vojenskí duchovní?
Zdielať na

Ako fungujú vojenskí duchovní?

SLOVENSKO / Súčasťou ozbrojených zložiek je v mnohých štátoch aj duchovná služba. Tak to bolo a je aj v našej armáde či v polícii. Historická línia bola pretrhnutá akurát počas komunistického režimu, ktorý duchovných potláčal. Slovensko ich má teraz vyše 30.

Zjednodušene možno povedať, že pre katolíkov je v našich ozbrojených zložkách zriadený ordinariát a evanjelici a ďalšie menšie cirkvi majú Ústredie ekumenickej pastoračnej služby.

Na jeho čele je aktuálne generálny duchovný Viktor Sabo. "Poviem – jedna duchovná služba v ozbrojených silách a zboroch, ale na dvoch koľajach," konštatoval vojenský biskup Viktor Sabo. 

Podľa Viktora Saba obe zložky úzko a dobre spolupracujú. Práca duchovných v uniforme, samozrejme, nie je len v kanceláriách či pri bohoslužbách. "Musíme aj my mať základný výcvik, základné bojové zručnosti – chemická, strelecká, taktická, topografická príprava," vysvetlil Sabo. 

Vojenskí duchovní chodia aj do náročných zahraničných misií. Vojaci s nimi preberajú nielen náboženské témy, ale aj vzťahové či rodinné. Farár je tam teda aj ako kamarát, bútľavá vŕba či spoluhráč pri športovom oddychu. Samozrejme, musí rešpektovať bezpečnostné pravidlá. "Kňaz musí vedieť, ako sa má pohybovať po mínovom poli, musí vedieť, ako sa pohybovať v tábore pri raketovom poplachu," konštatoval kancelár ordinariátu OS a OZ SR Tibor Uljacký. 

Hoci aj vojaci, aj farári musia počítať s fenoménom smrti, vždy je to veľmi náročné, keď prídu také chvíle. Viktor Sabo bol v Afganistane, keď teroristi zabili Daniela Kavuliaka. "Daniel má na hrobe napísané – Láska nikdy neprestane. Aj teraz v novembri sme mali aktivitu, kde sme zavolali jeho mamku, s ktorou sme dodnes v kontakte. Pretože duchovná služba nie je len na to, že vyprevadí, pochová, ale snažíme sa o rodiny starať počas roka, aby videli, že ozbrojené sily na nich myslia," uzavrel Sabo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy