Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Skalnatom plese umelci zo zahraničia vyrezali sochy z ľadu
Zdielať na

Na Skalnatom plese umelci zo zahraničia vyrezali sochy z ľadu

VYSOKÉ TATRY / Ešte vo štvrtok 25. januára zúrila vo Vysokých Tatrách víchrica Jitka, ale v piatok 26. januára tam bol deň ako z rozprávky. Sochári mali vytesať jednu výnimočnú sochu na Lomnickom štíte. Robia to tak každý rok. Vždy predtým ako na Hrebienku začnú vyrezávať ľadové sochy, prvú vytvoria práve na Lomnickom štíte. Prvý krát v histórii, sa tam aj napriek krásnemu slnečnému počasiu ľadoví sochári nedostali.

​Po dlhšom období nebude prvá socha tatranského Ice Master vyrezaná na Lomnickom štíte tak ako inokedy, a môže za to samozrejme počasie. "Žiaľ, taká je príroda, večer silno fúkalo, lanovka nám trošku namrzla," priblížil Lukáš Brodanský, manažér tatranských stredísk. 

A tak museli v tatrách improvizovať, k ľadu na štíte sa sochári nedostali a tak im ich museli priviezť na Skalnaté pleso. Úplne prvý zárez do jedného z 320 ľadových blokov, ktoré sú pre sochárov k dispozícii urobil tento rok najvzdialenejší tím, tento rok to boli Španieli. "Toto je po prvýkrát čo vyrezávam sochu z ľadu, v Barcelone odkiaľ pochádzam nemám také možnosti, je to pre mňa dobrodružstvo," povedala španielska sochárka Noemi.

Sochy budú môcť obdivovať aj turisti

Výhodou skalnatého plesa je, že sochu bude môcť obdivovať viac turistov. Tentokrát vôbec nesúvisí s tatranským prostredím. "My sme chceli do Tatier doniesť kúsok podmorského sveta. A tak sme vytvorili akéhosi abstraktného živočícha," opísala Noemi. 

Podmorský svet i láska, nádej a mier budú témami, ktoré musia sochári počas víkendu pretaviť do kúskov ľadu. Do Tatier pricestoval aj ukrajinský tím. A majú jasno v tom, čo do ľadu vyrežú a vytesajú oni. "Tam kde bývame my sa nebojuje, ale už pár krát prelietali rakety. Veľmi si želáme mier. A to odráža aj téma našej sochy. Bez lásky nebude pokoj, bez lásky nebude mier a bez lásky nebude dobrý svet," vyjadrila sa ukrajinská sochárka Inna Tkachivska.

Na takúto špecifickú akciu si umelci musia zbaliť špeciálne nástroje a hlavne dúfať, že budú mať mrazivé počasie. "Keď nebude mrznúť tak to asi nevyjde, takže sme radi že je také počasie," dodal ľadový sochár Roman Mikuš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy