Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Likvidácia toxického odpadu v Strážskom viazne. Slovensku chýbajú spalovne
Zdielať na

Likvidácia toxického odpadu v Strážskom viazne. Slovensku chýbajú spalovne

STRÁŽSKE / Odstránenie toxických a karcino-génnych PCB látok z okolia bývalého závodu Chemko Strážske riešili všetky vlády od roku 2019. Zatiaľ sa podarilo izolovať stovky ton odpadu a teraz sa pripravuje jeho likvidácia. Najväčším problémom vraj nie sú peniaze, ale chýbajúce spaľovne na Slovensku.

​Časť škodlivých látok je uskladnená v špeciálnych kontajneroch. Tie by mali byť čo najskôr zlikvidované. "Ak by to do roku 2025 celé bolo zrealizované tak by to bolo dobré," povedal Tomáš Taraba, Minister životného prostredia. Okrem 17 kontajnerov má byť v ďalšej fáze zneškodnených aj viac ako 5-tisíc sudov s odpadom. Tie sú uskladnené v donedávna špeciálnom utajenom objekte. "Tepláreň je zatiaľ ako dočasné úložisko bezpečná," uviedol Ladislav Štibrányi, odborný garant dekontaminácie PCB STU.

Spálenie tohto nebezpečného odpadu sa musí zrealizovať v zahraničí. Na Slovensku totiž nie sú zariadenia, ktoré by to dokázali. Štát už plánuje ich výstavbu. "Z ekologickej stránky a zo stránky národnej bezpečnosti, my potrebujeme tri spaľovne," dodal Taraba. Až vďaka týmto zariadeniam vraj bude možné rýchlo a lacnejšie zlikvidovať všetky enviromentálne záťaže v krajine. Výber ekologickej technológie by mal presvedčiť aj radikálnych odporcov výstavby. "Keď to nepotrebujeme, buď hája záujmy druhých štátov a chcú, aby sme to vyvážali do Viedne, alebo chcú aby tu ľudia umreli na rakovinu," vyjadril sa Taraba. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy