Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bratislavské mestské lesy uzatvorili pre verejnosť. Dôvodom bol odstrel diviakov
Zdielať na

Bratislavské mestské lesy uzatvorili pre verejnosť. Dôvodom bol odstrel diviakov

BRATISLAVA / Bratislavské mestské lesy v stredu 24. januára neboli prístupné pre verejnosť. Okolie Krásneho vrchu strážila polícia, dôvodom bol hromadný odlov diviakov. Tí strpčujú život ľuďom v mestských častiach, ktoré sú obklopené lesmi.

Poľovníci v stredu od skorého rána hľadali v lesoch v okolí horárne Krasňany diviakov, ktorých hromadne lovili. Dôvodom je ich premnoženosť. Už dlhodobo tieto divoké zvery znepríjemňujú život obyvateľom, ktorí bývajú v blízkosti lesov.

Divá zver trápi aj obyvateľov Karlovej Vsi. Zvieratá sa často dostanú až ku dverám bytových domov alebo na električkovú trať. "Problém je, že opustili les a udomácnili sa na opustených záhradách, vinohradoch alebo zarastených pozemkoch o ktoré sa nestarajú ich majitelia," priblížil námestník primátora Jakub Mrva. Diviaci sa väčšinou vyskytujú v skupinkách a ľudia im nevadia. 

Prirodzeným predátorom diviakov sú vlci. No a tí v lesoparku chýbajú. Aby sa znížil ich počet, jedinou cestou je poľovníctvo. "Mestské lesy považujú premnožených diviakov za vážny problém. Je to prioritou na úseku poľovníctva. Vyčlení sa určitý úsek lesoparku, ktorý je uzavretý. Potom idú honci so psami, ktorí zver duria smerom na strelcov, ktorí sa ich snažia odloviť," vysvetlil Marek Páva, riaditeľ Mestských lesov Bratislava

Práve psov diviaky nemajú v obľube. A preto, aj keď ho stretnete na prechádzke, svojho psa držte a v žiadnom prípade ho za divým zvieraťom nepustite. "Keď  za ním pes odbehne, hrozí že na neho zaútočí alebo vyplaší a diviaka navedie k inej skupinke ľudí," zdôraznil Mrva.

Cieľom hromadnej poľovačky je, aby sa znížil počet diviakov v lesoch. Keď nebudú tam, nebudú migrovať do mesta. Problémom však je, že majitelia záhrad pod lesmi sa často o svoje pozemky nestarajú a pre diviakov je to ideálne prostredie na život. Presný počet diviakov, ktorý dnes ulovili v lesoch bude známy až vo štvrtok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy