Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri kontrolách vianočných trhov odhalili daniari stovky porušení zákona
Zdielať na

Pri kontrolách vianočných trhov odhalili daniari stovky porušení zákona

BRATISLAVA / Trojtýždňová kontrolná akcia finančnej správy na decembrových vianočných trhoch v rámci celého Slovenska ukázala, že niektorí predajcovia sa snažia obísť zákonné povinnosti. Kontrolóri zistili porušenie zákona v približne 300 prípadoch, za čo uložili sankcie v sume vyššej ako 66-tisíc eur. V stredu o tom informovala hovorkyňa daniarov Drahomíra Adamčíková.

"Príslušníci FS sa počas uplynulého mesiaca zamerali na predajcov, ktorí si svoje stánky rozložili na vianočných trhoch. Kontrolóri z colných aj daňových úradov preverovali, či dodržiavajú zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice pri predaji potravín, nápojov, tabaku a iného vianočného sortimentu," priblížila Adamčíková. Najčastejšie preverovanými segmentami boli služby pohostinstiev, maloobchod v stánkoch a na trhoch s ostatným tovarom, maloobchod v nešpecializovaných predajniach a ostatné účelové stravovanie.

Počas trojtýždňovej kontrolnej akcie urobili príslušníci FS v rámci celého Slovenska spolu 709 kontrolných nákupov a 11 online monitorovaní. Porušenie zákona zistili v 298 prípadoch, čo predstavuje 42,03 percent z celkového počtu kontrolných nákupov a 41,39 percent z celkového počtu preverení. Najčastejším porušením bolo neevidovanie tržby, a to v 196 prípadoch. Kontrolóri uložili sankcie v celkovej výške 66 340 eur.

"Cieľom finančnej správy nie je rozdávať pokuty, ale podporiť aj prostredníctvom informovania verejnosti o kontrolných akciách dobrovoľné plnenie daňových povinností. Zároveň je povinnosťou FS zabezpečiť, aby podnikatelia dodržiavali zákon a zákazníkom vydávali pokladničné doklady," zdôraznila Adamčíková.

Ak sa občania stretnú s vydávaním neúplných alebo falošných pokladničných dokladov, môžu podľa nej túto skutočnosť ohlásiť finančnej správe mailom. Na overovanie pravosti pokladničných dokladov môže verejnosť využívať aj mobilnú aplikáciu ePeňaženka.

V novembri sa kriminalistom z Finančnej správy podaril obrovský úlovok. Viac sa dozviete v archívnej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy