Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Čo so starými liekmi? Lekárne ich musia prebrať, ale zlikvidovať ich už nemá kto
Zdielať na

Čo so starými liekmi? Lekárne ich musia prebrať, ale zlikvidovať ich už nemá kto

BRATISLAVA / Ak máte doma staré lieky, určite ich nevyhadzujte do koša. Podľa správnosti by ste ich mali odniesť naspäť do lekárne. Lenže pripravte sa aj na to, že v niektorých vám nepotrebné lieky odmietnu prevziať. Liekový odpad totiž nemá kto zlikvidovať.

​Na problém sme upozornili ešte pred pol rokom. Situácia sa zatiaľ nezmenila. "Problém pretrváva už takmer rok. Už sa dostávame do situácie, že lekárne nemajú kapacity na skladovanie tohto odpadu," priblížil Ondrej Sukeľ, predseda SLK.

V jednej z bratislavských lekární stojí nahromadený liekový odpad už asi 10 mesiacov. "Keď kapacitu tej miestnosti naplníte, tak tým pádom už nemôžete od pacienta prevziať ďalší liekový odpad, lebo ani my nie sme oprávnení na to, aby som ja takéto vrece zobrala a posunula ho napríklad kolegovi, ktorý taký priestorový problém nemá," Miroslava Snopková, vedúca lekárne. 

Lekárne by pritom lieky mali odovzdať spoločnosti, ktorá ich odvezie do spaľovní. Doteraz bol štandardom jarný a jesenný zber. "Posledný sme mali v jari a ten jesenný zvoz už nebol," uviedla Snopková.

Odvoz liekového odpadu by mal zabezpečiť Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Prvotné problémy ale spôsobili nedostatočné kapacity spaľovní. "Pre samotné zneškodňovanie liekového odpadu majú na území Slovenskej republiky aktuálne platné povolenie tri spaľovne," informovalo vo svojom stanovisku Ministerstvo zdravotníctva SR. Jedna z nich ale informovala, že jej činnosť bude do začiatku tohto roka pozastavená. Ďalšie dve spaľovne zase nedokážu nahradiť tento výpadok. Lekárnici upozorňujú na to, že problém treba čím skôr riešiť, keďže nespotrebované lieky musia lekárne od pacienta prevziať. 

Ministerstvo zdravotníctva nám ďalej potvrdilo, že platnosť zmluvy medzi spoločnosťou, ktorá odpad odvážala, a Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv vypršala. ŠÚKL nám ale potvrdil, že pripravuje nové verejné obstarávanie. "Máme to avizované, tak musí prísť pravdepodobne k verejnej súťaži a k zazmluvneniu spoločnosti," uviedla Snopková. "Po odsúhlasení technických, administratívnych a finančných náležitostí sa pristúpi k vyhláseniu verejného obstarávania," objasnilo ministerstvo.

Lekárnici pacientov upozorňujú pacientov na to, aby kým sa situácia nevyrieši, si nespotrebované lieky uschovali doma. Takýto odpad totiž v žiadnom prípade nemôže skončiť medzi komunálnym odpadom či na skládkach. "Pokiaľ sa takýto odpad dostane napríklad na skládky, môže takýmto spôsobom kontaminovať povrchové vody," vysvetlila Snopková.

Súvisiace články