Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
V roku 2023 dopravca vyplatil viac ako 125 tisíc eur za meškanie vlakov
Zdielať na

V roku 2023 dopravca vyplatil viac ako 125 tisíc eur za meškanie vlakov

BRATISLAVA / Kompenzácie za meškanie vlaku, odrieknutého spoja, náhrady za rezervovanú miestenku či ležadlo národný dopravca cestujúcim pravidelne vypláca. Za minulý rok vyplatil viac ako 125 tisíc eur. Odškodnenie ale dostanete v prípade, ak spĺňate kritéria železničnej spoločnosti.

"Žiadal som a nebolo to úspešné, lebo že vlak nemá dobré meškanie. Snažil som sa, aby to bolo nejak vykompenzované, ale bohužiaľ, povedali, že nespĺňam tieto podmienky," priblížil svoju situáciu cestujúci Vladimír. 

Vladimír pravidelne cestoval na vyučovanie do Košíc a tvrdí, že o kompenzáciu za meškanie vlaku nežiadal iba raz. Nie každý cestujúci o možnostiach náhrady nákladov v prípade meškania alebo zrušenia spoja, poškodenia veci či ublíženia na zdraví vie. No v prípade, ak by sa cestujúcim naskytol nejaký problém vraj by túto možnosť využili. "Za 11 mesiacov v roku 2023 sme prepravili viac ako 60 miliónov cestujúcich, pričom kompenzácie boli vyplatené približne 6 500 z nich vo výške približne 125 tisíc eur," informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický. Najviac žiadostí o náhradu škody bolo za meškanie vlaku, zmeškaného prípoju i nevyužitie rezervovaného miesta ako napríklad miestenka, lôžko i ležadlo. Žiadosť o poskytnutie odškodnenia je dostupná na pokladniciach, vo vlaku i na webovej stránke dopravcu. Je potrebné vyplniť všetky povinné údaje. Ako napríklad to o čo žiadate, či popis vašej plánovanej i absolvovanej cesty. "Reklamácie či už z medzinárodnej alebo z vnútroštátnej prepravy je možné podávať v zásade osobne v pokladniciach, taktiež emailom alebo poštou," informoval hovorca Drevický. Medzi najdôležitejšie kritérium železničnej spoločnosti pri posudzovaní žiadostí patrí najmä meškanie vlaku. Ak vlak mešká 15 minút máte viacero možnosti na kompenzáciu. V prípade IC vlakov máte nárok na odškodnenie, ak má vlak meškanie minimálne 60 minút a viac. Môžete si nárokovať na vrátenie časti peňazí alebo žiadať o občerstvenie.

Súvisiace články