Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Šokujúce zistenia prokuratúry: Deti v reedukačných centrách majú občas menšie práva ako väzni
Zdielať na

Šokujúce zistenia prokuratúry: Deti v reedukačných centrách majú občas menšie práva ako väzni

BRATISLAVA / Aj väzni majú telefonický kontakt s blízkymi či pobyt na čerstvom vzduchu dostupnejší než deti žijúce v niektorých reedukačných centrách. V mnohých zariadeniach, kde sa majú snažiť deti prevychovať, sa to nielenže nedialo, ale v najmenej jednom zariadení nemali ani len teplú vodu. Ak aj sú hladné, druhú porciu často nedostanú a namiesto sladkostí si z vreckového kupujú kilo kryštálového cukru. Čo sa deje za zatvorenými dverami našich reedukačných centier šokovalo aj zástupcov Generálnej prokuratúry SR, ktorí z opakovaných náhodných kontrol vytvorili správu.

​Štát jednému centru poslal notebooky, k deťom sa ale nedostali. Niekde deti nemajú ani základný nábytok, iba posteľ. Inde spia na matracoch na zemi. Na hygienu nemajú žiadne súkromie a ani teplá voda niekde nebola samozrejmosť. 

V reedukačných centrách na Slovensku je umiestnených takmer 400 detí. Pri neohlásených návštevách generálna prokuratúra zistila, že podmienky spĺňa presne nula centier. "Naše zistenia sú alarmujúce, pretože ani jedno reedukačné centrum podľa nás nespĺňalo zákonné podmienky na riadny výkon tej činnosti," informoval Jozef Sedlák, námestník generálneho prokurátora SR. "Ja som bol zhrozený. Je absolútne neadekvátne, v akom stave sa to nachádza," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Pri telefonátoch sú často prítomní zamestnanci centra. Deti, ak sa aj chcú zdôveriť blízkym, nemajú súkromie a telefonický kontakt býva obmedzený. "Zistili sme, že tieto deti majú menší časový priestor na telefonický rozhovor s rodinou ako majú napríklad osoby umiestnené vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone väzby. V mnohých prípadoch boli prítomní zamestnanci. Vysvetlili nám to tým, že v tom liste alebo v telefonáte môže hovoriť o nich," priblížil Sedlák.

Aj v centrách sa ale deti dopúšťajú trestnej činnosti. "Dochádza k takým incidentom a sú napríklad sexuálneho charakteru. Takže dôvodne kladie prokuratúra tieto otázky, ako je možné, že k tomu vôbec dochádza," uviedol Sedlák. V správe sa píše o výchovných fackách. Pri kontrole našli aj chlapčeka s hematómom a škrabancami na tvári. Inde si deti z vreckového musia kupovať lieky. Keď sú hladné, niekde dupľu nedostanú, inde je to súčasťou trestu. Namiesto sladkostí si z vreckového často kupujú kilogram kryštálového cukru, lebo im vydrží dlhšie.

Výmena zubnej kefky je niekde po roku alebo dvoch. Hoci podľa predpisov majú nárok na darčeky v určitej sume, k meninám je to často len keksík a k narodeninám nič. "Oni majú tiež svoje potreby. Viete, keď vám takmer dospelá žena v tomto zariadení povie, že ona by potrebovala časový priestor napríklad na oholenie nôh, keď zistíme, že všetky deti sú po príchode ostrihané rovnakým strihom - to je také nálepkovanie tých detí," objasnil námestník generálneho prokurátora. 

Mnohé centrá nemajú ani psychologičku, aby deťom dali perspektívu ani individuálny plán čo s dieťaťom. "V podstate sme ich aj našli, ale keď sú všetky na jedno kopyto, tak som zvedavý, akým spôsobom sa to individualizuje, podľa mňa žiadnym," uviedol Sedlák. V správe prokuratúry sa nachádza aj reakcia riaditeľky jedného z reedukačných centier: "Psychologička tu kedysi bola, ale nemala tu čo robiť, tak pomáhala upratovať." 

Deti sú tam často bez toho, aby si niekto overil, či tam ešte patria. "V mnohých prípadoch sú tam umiestnené a následne pustené až v osemnástich," zdôraznil Sedlák. Inde našli dieťa pri kontrole na izolačke. Dôvody nevedeli prokuratúre vysvetliť. "Bolo tam držané viac ako 24 hodín," informoval námestník generálnej prokuratúry. Nie všade beží riadne vzdelávanie. "Nemajú na výber. V tom centre je určitý typ vzdelávania, ktoré oni musia absolvovať," zdôraznil Sedlák.

V niečom už generálna prokuratúra docielila nápravu. Už vo štvrtok budú zástupcovia ministerstiev, generálnej prokuratúry aj detský ombudsman rokovať o možných riešeniach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy