Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Alternatívne palivá: Budeme jazdiť na burinu?
Zdielať na

Alternatívne palivá: Budeme jazdiť na burinu?

SLOVENSKO / Napriek tomu, že Európska únia dala spaľovacím motorom stopku, vývoj alternatívnych palív to nezastavilo. Mladých vedcov, ktorí sa pokúšajú nahradiť ropu netradičnými surovinami a odpadom, máme aj na Slovensku. Jedna z nich, vďaka výskumu buriny a usadenín z kávy, dokonca získala ocenenie Študentská osobnosť roka.

Používanie zelených palív je cieľom vo viacerých sektoroch ekonomiky, vrátane dopravy. Netreba sa však sústrediť iba na jeden zdroj energie. "Keď sa pozrieme na štandardné palivá ako benzín alebo diesel, už aj tie s prímesou biozložiek dokážu byť omnoho čistejšie ako v minulosti, to isté platí o plynných palivách," konštatoval výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. 

Miroslava Mališová si pred štyrmi rokmi vybrala práve pokročilé alternatívne palivá a bionaftu ako tému bakalárskej práce. No a pri ich vývoji zostala dodnes. Základnou surovinou na výrobou jej paliva je prekvapujúco burina. "Doteraz sa používali tie potravinárske zdroje, my sa snažíme zamerať na tie nepotravinárske a jednou z nich je Ľaničník siaty," konkretizovala vedkyňa Miroslava Mališová. Jeho výhodou je nielen vysoký obsah oleja, porovnateľný so slnečnicou alebo repkou olejnou, ale aj menšia náročnosť na kvalitu pôdy a starostlivosť. "A dokonca tá rastlina sa dá pestovať ako dvojsezónna v lete a povedzme aj v zime v závislosti od klimatických podmienok," vysvetlila Mirka. Kvalita jej bionafty už teraz spĺňa európske normy, no mladá výskumníčka si dala za cieľ zlepšiť najmä technologický proces.

Niet divu, že za výskum biopalív získala ocenenie Študentská osobnosť roka 2023. Prekážkou pre mladých vedcov nie je ani súčasný trend elektromobility a budúcnosť vidia, no nielen oni, vo využívaní viacerých pohonov, vrátane klasických motorov. "Neveríme v zázračné riešenie jednej technologickej možnosti," priznal generálny tajomník ZVVB Radoslav Jonáš. "Si myslím, že by sa malo pozerať aj na iné alternatívy, pretože nedá sa zo dňa na deň prestať so spaľovacími motormi, je to postupný proces," reagovala Mirka. Palivo z buriny na čerpacích staniciach je síce ešte hudba ďalekej budúcnosti, no už teraz sa oň začínajú zaujímať aj v zahraničí. Zdá sa preto, že elektrina nemusí byť zďaleka jediný zdroj energie, ktorý má budúcnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy