Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rodina je odrezaná od sveta: Ak sa chcú dostať domov, musia porušiť predpisy
Zdielať na

Rodina je odrezaná od sveta: Ak sa chcú dostať domov, musia porušiť predpisy

BANSKÁ BYSTRICA / V nezávideniahodnej situácii sa ocitla rodina z banskobystrickej Uľanky. Ich dom stojí priamo nad cestou smerom na Donovaly. Nedávna rekonštrukcia hlavného ťahu im spôsobila problémy. Osadené dvojité zvodidlá zablokovali jediný prístup k autobusovej zastávke. Keď chcú odbočiť autom k domu, musia prejsť cez plnú čiaru a teda porušujú predpisy.

Viacgeneračný dom stojí nad cestou od štyridsiatych rokov. Rekonštrukcia hlavného ťahu rodine poriadne sťažila život. "My sme bezmocní. Nevieme, ako budeme fungovať," povedal majiteľ domu Marián Fízer. Chýba prechod pre chodcov, pribudli dvojité zvodidlá aj plná čiara na odbočke k domu. "Nútia nás porušovať predpisy, je tu plná čiara a nie je tu priechod," doplnil.

Cez zvodidlá sa nedá dostať k mostíku. Chodili tadiaľ k autobusovej zastávke. "Zvodidlá sú dvojité, deti nemajú ako ísť do školy a mama je na vozíku, nemá ako chodiť po doktoroch. Bez auta sme absolútne obmedzení," dodal Fízer. Vedenie mesta o probléme vie. Oslovilo Slovenskú správu ciest, ktorá hlavný ťah smerom na Donovaly rekonštruovala.

Vyjadrilo sa aj SSC

Argumentom je zvýšenie bezpečnosti v cestnej premávke, pre ktoré nemožno prerušiť cestné zvodidlá. "K osadeniu zvodidiel na opačnej strane došlo v zmysle platnej legislatívy ako aj schválenej projektovej dokumentácie. Projektant pozná situáciu, v rámci projektu sa rešpektujú všetky oficiálne vjazdy a priechody," znie stanovisko Slovenskej správy ciest. "Intenzívne komunikujeme s SSC, aby sa našlo vhodné riešenie," reagovala primátorka Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

Súvisiace články