Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Medzinárodne hľadaný mladík smeroval na Slovensko. Zastavili ho hranice
Zdielať na

Medzinárodne hľadaný mladík smeroval na Slovensko. Zastavili ho hranice

BRATISLAVA / Mladík z Litvy, o ktorého sa zaujímal Interpol, smeroval na Slovensko. Zadržali ho na hraniciach. Mnohým kriminálnikom zjednoduší vstup do Európy práve vojna na Ukrajine. Aktuálne sa v zahraničných médiách objavili správy o tom, že s falošnými dokladmi sa môžu do západných štátov dostať aj teroristi zo strednej Ázie.

Muž z Litvy (24) bol medzinárodne hľadaný Interpolom z dôvodu zatknutia. Zadržali ho na slovensko-ukrajinskej hranici a aktuálne už je v rukách ukrajinskej polície. Nemecké médiá najnovšie hovoria o zvýšenom riziku útokov teroristov z Tadžikistanu, ktorí sa do Európy dostávajú práve cez územie Ukrajiny.

Podľa českého politológa je však hrozba príchodu radikalizovaných jedincov takýmto spôsobom relatívne nízka. "Zo strednej Ázie sa nemajú šancu na Ukrajinu efektívne dostať, pretože hranica s Ruskom má povahu frontovej línie, takže mne nie je jasné akoby sa dostali najprv na Ukrajinu, aby potom pod rúškom vojnových utečencov prišli do Európy," uviedol politológ Jan Šír z Katedry bezpečnosti Univerzity Karlovej.

Mužov, ktorí utekajú z Ukrajiny, neubúda

Podľa nemeckých médií sa do Európy dostávajú po dvoch hlavných trasách cez Uzbekistan alebo Turkmenistan a následne na Ukrajinu. "V súčasnosti žiadne takéto verejné informácie nemáme," povedal Šír. Medzištátny konflikt na Ukrajine však už druhý rok prináša neštandardné situácie vrátane migračných tokov. "To všetko vytvára priaznivé podhubie pre to, aby túto neprehľadnú situáciu a vojnový chaos zneužili rôzne kriminálne štruktúry," vysvetľuje politológ.

​Aj z tohto dôvodu v niektorých európskych štátoch, najmä v Nemecku, platí už niekoľko mesiacov vyšší stav pohotovosti. Bezpečnostné prostredie je nestabilné. Kontroly sprísnila aj Ukrajina.Utekajúcich mužov neubúda. "Len za posledné tri dni sme na východnej hranici zadržali 17 mužov z Ukrajiny," dodala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

Súvisiace články