Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Štát prispieva na lyžiarsky výcvik 150 eur. Rodičia napriek tomu doplácajú
Zdielať na

Štát prispieva na lyžiarsky výcvik 150 eur. Rodičia napriek tomu doplácajú

BRATISLAVA / Práve v tomto období sa už rozbehli školské lyžiarske zájazdy. Štát prispieva na jedného žiaka 150 eur, zvyšok doplácajú rodičia. Výška doplatku je rôzna. Záleží na regióne, škole i na tom, či žiaci a študenti majú lyže a ďalšiu potrebnú výbavu.

​Desiatky detí absolvujú lyžiarsky výcvik v stredisku Selce Čachovo pri Banskej Bystrici. Od škôlkarov až po stredoškolákov, na týchto svahoch sa naučili lyžovať celé generácie a nielen deti zo stredného Slovenska sa vracajú pravidelne.

Deťom vedia požičať prilby, lyže aj lyžiarky či korčule, pri svahu majú vlastné klzisko. Školským zájazdom poskytujú ubytovanie so stravou, no priznávajú, že zo 150-eurového príspevku sa to pokryť nedá. "Išli hore ceny potravín aj elektrina. Mali by zvážiť zvýšenie, aby to vyšlo ja školám, kde sú deti zo sociálne slabších rodín," myslí si prevádzkovateľ strediska Peter Mesík. 

Tento rok ceny v stredisku nezvyšovali. Podarilo sa im vybaviť lacnejšiu elektrinu. Napriek tomu, že o Gemeri sa hovorí ako o hladovej doline, lyžiarsky výcvik tu absolvujú takmer všetky deti. Školy to zariadili tak, že rodičia za lyžiarske výcviky doplácajú len 20 eur. "Od štátu dostane tých 150 eur, 20 eur dopláca rodič, 40 eur počítame na výstroj a v tom je už všetko. Je tam ubytovanie, strava, vleky, dokonca aj zdravotník a samozrejme doprava tam a späť.," zhodnotil riaditeľ základnej školy v Rožňave Ján Džubák. 

Nevyužité peniaze od štátu škola vracia

V prípade potreby škola lyžiarsku výstroj svojim žiakom požičia. Nedisponuje však všetkými veľkosťami lyží, či lyžiarok. Deti, ktoré vlastnú výstroj nemajú, si ju za 40 eur môžu požičať priamo v lyžiarskom stredisku. Práve túto možnosť využíva najviac rodičov.

S otázkou, či sú školy, ktoré lyžiarsky výcvik nezorganizovali prípadne zrušili, sme oslovili ministerstvo školstva. To takúto informáciu nemá. "V prípade, ak sa z rôznych dôvodov na kurze zúčastní menší počet žiakov, ako je počet žiakov, na ktorých boli škole finančné prostriedky pridelené, alebo ak sa škola rozhodla kurz neorganizovať, finančné prostriedky je povinná vrátiť do štátneho rozpočtu," uviedla riaditeľka Odboru komunikácie ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková. Za istých podmienok ich môžu preniesť na ďalší rok. Suma 150 eur na žiaka je rovnaká ako vlani. 

​Ak chce ísť lyžovať celá rodina, nie je to veru lacné. Aj preto sa väčšina z nich obzerá po požičovniach lyží, ale aj celého lyžiarskeho vybavenia. V prípade požičovní je tu však v termínoch konania sa lyžiarskych kurzov jedno ale. "Veľa ľudí nenašlo tie lyže v požičovniach a všetci si chcú požičať v tom istom období, tak sa čím ďalej tým viac spoliehajú na takzvaný dlhodobý prenájom. Chodia si výstroj zajedať na celý rok, už v septembri alebo októbri," vysvetlil majiteľ požičovne lyžiarskeho vybavenia Róbert Rehák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy