Skoro jasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Novinka v preventívnych prehliadkách: Z krvi sa o svojom stave dozviete viac
Zdielať na

Novinka v preventívnych prehliadkách: Z krvi sa o svojom stave dozviete viac

BRATISLAVA / Chystáte sa na preventívnu prehliadku k všeobecnému lekárovi pre dospelých? Čaká vás pozitívna zmena, ktorú nepocítite pri prehliadke, ale až pri čítaní výsledkov z odobratej krvi. V lete sa totiž zmenil zákon. Aktualizoval, aké parametre sa z krvi vyšetrujú pri preventívnej prehliadke. Lekárom teraz výsledok napovie viac.

​Od prvého januára vám lekár pri preventívnej prehliadke zistí z krvi oveľa viac než doteraz. "Jeden parameter síce ubudol, ale pribudli ďalšie," vysvetlila všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová. Konkrétne ubudla jedna skúmavka určená na sedimentáciu, ktorá podľa lekárky chýbať nebude. "Je považovaná za zastaralú metódu. V dnešnej dobe, keď máme k dispozícii krvný obraz a vyšetrenie CRP, to vyšetrenie sedimentácie je zbytočné," upresnila.

K pečeňovému testu ALT pribudne ešte jeden pečeňový test GMT. "Hovorí nám o tom, v akom stave je pečeň aj žlčník. Považujem to za veľmi významný krok, pretože sme krajina s vysokou spotrebou alkoholu," dodala. 

Zmenu vysvetlilo aj ministerstvo

"Slovenská republika má v mladých skupinách veľkú prevalenciu pečeňových ochorení. Preto je pre komplexný skríning pečeňových ochorení potrebné skúmať aj iné parametre, nielen ALT," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Dôležitým faktorom vraj je, že skoré zachytenie pečeňového ochorenia môže výrazne zvýšiť šance pacienta na prežitie.

Doteraz sa vyšetroval bežne len celkový cholesterol, to ale lekárom nestačilo na posúdenie kardiovaskulárneho rizika, čiže toho, do akej miery vám hrozí infarkt alebo porážka. "Keď máme vysokú hodnotu dvoch ľudí, môže to znamenať niečo iné. My potrebujeme poznať tie hladiny cholesterolov podrobnejšie. To znamená hladinu dobrého aj zlého cholesterolu," vysvetlila Bendová.

Podľa lekárky je investícia do prevencie celkovo lacnejšia než následná liečba stavov, ktorým sa dalo predísť. Preventívna prehliadka zachraňuje zdravie aj životy. "Prevencia je téma, ktorá je nadrezortná. Chceme edukovať deti od nízkeho veku," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Trápia vás alergie, nespavosť, vysoký krvný tlak, bolia vás kĺby? Hľadáte overené rady aj vyjadrenia lekárov - špecialistov? Viac zdravotného obsahu si prečítaje na zdravie.noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy