Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vláda sľubuje, že zatočí s vysokými cenami potravín. Hovorí o úľavách aj o špeciálnej dani
Zdielať na

Vláda sľubuje, že zatočí s vysokými cenami potravín. Hovorí o úľavách aj o špeciálnej dani

BRATISLAVA / Vláda sľubuje, že zatočí s vysokými cenami potravín. Na jej rokovanie sa dostanú úľavy pre prvovýrobcov. V hre je stále aj okresávanie marží či zavedenie špeciálnej dane pre obchodné reťazce. Cieľom je vraj žiť si, čo sa potravín týka, aspoň tak ako v Česku. Analytik však hovorí, že dosiahnuť tento cieľ nie je zložité aj bez rozsiahleho zásahu štátu. Opozícia tvrdí, že všetko vyrieši trh.

Robert Fico sa opäť prihovoril svojim voličom a opäť raz prostredníctvom sociálnych sietí. Video ale pripomínalo iné z jeho minulosti. Vtedy úlohy rozdával bývalému šéfovi štátnej zdravotnej poisťovne, teraz ministrom pre vysoké ceny potravín. "Úloha, na ktorú sa musíme všetci absolútne sústrediť - Česká republika by pre nás mala byť nejakou cieľovou rovinkou," uviedol premiér Robert Fico. "Balík potravín, za ktorý u nás zaplatíme 100 eur, tam stojí 97 eur. Ono to ani nie je nejaký ťažko dosiahnuteľný cieľ," zhodnotil Martin Vlachynský, analytik INESS.

Minister pôdohospodárstva sa napriek tomu úlohy od premiéra okamžite zhostil. "Bude predložený návrh na predĺženie pomoci pre poľnohospodárov a potravinárov z hľadiska odpustenia odvodov do výšky minimálnej mzdy," informoval Richard Takáč, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Druhú úlohu dostal minister financií Ladislav Kamenický. Má si posvietiť na vývoj cien. "Eidem je na Slovensku oproti Česku drahší o 61 percent," zdôraznil Kamenický. "Analýzami cien nič nezmeníte na tom trhu. Prídete na to, že niektoré potraviny sú lacnejšie, iné drahšie," vysvetlil Vlachynský. "Momentálne sa kilo eidamu predáva v cene 10 eur. Štyri eurá dostane poľnohospodár, 5 eur spracovateľský priemysel a predajca a 1 euro si vezme štát. Niečo tu nesedí," uviedol Alojz Hlina, poslanec NR SR.

Podľa Hlinu ale aj ďalších si teda treba posvietiť práve na druhú spomínanú skupinu. "Jediný spôsob ako znížiť cenu potravín je viac trhu do toho prostredia," vyhlásil poslanec NR SR Jozef Hajko. "Kľúčový je protimonopolný úrad a pozrieť sa na to, či obchodné reťazce nemajú nekalé praktiky," doplnil Michal Šimečka, podpredseda NR SR.

Obchodné reťazce sú v centre pozornosti aj v strane Smer. "Jedno z opatrení je potenciálne možný odvod pre reťazce," uviedol Takáč. "Ak sú tie zisky primerané, tak niekde budeme musieť rešpektovať aj vyššiu obchodnú prirážku. Ak sa ale ukáže, že tieto zisky sú neprimerané, tak potom záleží na vás, s akými regulačnými opatreniami prídete," priblížil Fico.

"Zisková marža v roku 2022 bola priemerne štyri percentá. Zo 100-eurového nákupu obchodu zostali štyri eurá," informoval Vlachynský. Či to vláde príde veľa a bude prirážky sekať sa zrejme dozvieme už onedlho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy