Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rovnaký trest za fľašku aj za státisíce eur. Takto sa novela pozerá na úplatky
Zdielať na

Rovnaký trest za fľašku aj za státisíce eur. Takto sa novela pozerá na úplatky

BRATISLAVA / Fľaša vína a debnička jabĺk pre lekára, státisíce eur za dohodenie štátnej zákazky. Za oba tieto skutky môžete dostať rovnaký trest. Teda, ak prejde novela trestného zákona. Zisťovali sme, či vôbec korupčníkov ešte niečo bude vedieť odradiť.

"Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázniš. Ale je to marný, je to marný." Legendárna scéna zo Svěrákovho filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, vznikla ešte v časoch normalizácie. Napriek tomu, že film má takmer polstoročia, úplatky sú u nás naďalej problém. Podľa Nadácie Zastavme korupciu ju ľudia najčastejšie vidia v nemocniciach a na úradoch. "Ja to vnímam ako začarovaný kruh. Pre veľkú korupciu máme nefunkčné úrady a zdravotnú starostlivosť a ľudia to riešia tým, že sa k nej snažia dostať za úplatok," uviedla Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu.

Ak koalícia pretlačí nový trestný zákon, postihy za korupciu pôjdu nadol, a to aj pri státisícových sumách. Vzniká dokonca paradox, príkladom je bývalý futbalový funkcionár Vladimír Wanke. "Bol súdený za korupciu kvôli debničke s jablkami, tak toto bude posudzované rovnako, ako keď niekto dá úplatok a získa zákazku do 700-tisíc eur a rozkradne dane," povedala Petková.

Polepšia si aj špekulanti s daňami

"Úplatok 100, 200, 300-tisíc a nejaké všimné sa nedá porovnať," tvrdí bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas. Otázkou ostáva, čo vôbec odradí od toho páchať trestné činy a či si mnohí z nás na úkor ostatných nebudú chcieť prilepšiť.

Odpoveď z ministerstva spravodlivosti sme nedostali, šéf rezortu Boris Susko zníženie trestov obhajoval aj takto: "Slovami ústavného súdu u páchateľa neprimerane prísne tresty vedú k zatrpknutosti, lebo ich páchateľ nepovažuje za spravodlivé. Primeranosť trestu je predpokladom výchovných účinkov trestu."

No a združenie VIA IURIS upozorňuje, že po novom sa môžu potešiť aj tí živnostníci a podnikatelia, ktorí si príjmy radi vylepšovali rôznymi daňovými špekuláciami. "Trestné to bude až od 35-tisíc eur. Akékoľvek neodvedenie dane alebo neoprávnené vyplatenie DPH ukrajuje zo spoločného rozpočtu nás všetkých. O to horšie bude zdravotníctvo, menej peňazí bude na školy, budú rozbité cesty," vysvetľuje Katarína Batková z VIA IURIS. Do parlamentnej rozpravy k rozsiahlej novelizácii trestných zákonov sa prihlásili ešte desiatky poslancov, rozprava môže trvať ešte týždne.

Súvisiace články