Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Chaos okolo vystavovania PN: Doplatí na to pacient? Ministerstvo mlčí
Zdielať na

Chaos okolo vystavovania PN: Doplatí na to pacient? Ministerstvo mlčí

BRATISLAVA / Chaos okolo vystavovania elektronickej PN pokračuje. Lekári – špecialisti tvrdia, že na to nie sú pripravení, hoci im to zákon prikazuje. Všeobecní lekári im oponujú a hovoria, že na prípravu mali dostatok času. Ministerstvo zdravotníctva mlčí a na situáciu napokon môžu doplatiť pacienti.

"Nevieme to urobiť, ja ako špecialista som nebola nijak zaškolená," konštatovala ešte v decembri minulého roka prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová. Poukázala tak na problém s vystavovaním elektronickej práceneschopnosti. NCZI ale tvrdí, že z ich strany je všetko pripravené. "NCZI Z pohľadu Národného centra zdravotníckych informácií nič nebráni tomu, aby špecialisti mohli vystavovať ePN," uviedlo v stanovisku NCZI. 

"Sociálna poisťovňa postupuje podľa platného zákona a je pripravená prijímať e-PN aj od lekárov špecialistov," uviedol hovorca sociálnej poisťovne Martin Kontúr. "Čo však nachystané nie je nie sú naši lekári po tej edukačnej stránke," vyjadrila sa pre JOJ24 výkonná riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová. "Je to veľmi jednoduchá aplikácia. Je to zjednodušenie procesu pre pacienta," konštatovala zdravotnícka analytička Jana Ježíková. 

Čakacie lehoty až 9 mesiacov

Pacient, ktorému by mala zmena výrazne pomôcť sa tak môže právom pýtať kde je problém. "Trvám na tom, že ja stále nemám prístup do eZdravia, k tej zvyšnej dokumentácii pacienta. Na tom sa nezmenilo absolútne nič," reagovala pneumologička Katarína Dostálová. "Vy nepotrebujete napríklad ak niekto má zápal pľúc a vypíše ho pneumológ, vy nepotrebujete vedieť dva roky dozadu, čo sa s ním dialo. Pre lekára kolegu je úplne irelevantné či mal zlomenú nohu," vyjadrila sa všeobecná lekárka pre dospelých Monika Palušková. 
Lekári upozorňujú na to, že vďaka povinnej byrokracii by napokon ošetrili menej pacientov. "Okej, vypíše teda PNku, ak bude všetko fungovať a už ho nepotrebuje vidieť, ani kontrola. Toto, keď som vám nasadil, keď sa budete cítiť lepšie, ja už nemám na vás priestor, pretože sú tak zahltení, ale tak strašne zahltení, že čakačky k tým lekárom sú 9 mesiacov," konštatovala Trenčanská Bedušová. 

Kto PN-ku ukončí?

Podľa analytičky by sa ale vďaka zmene vyšlo v ústrety pacientovi, ktorý by nemusel behať napríklad od ortopéda so zlomenou nohou späť ku svojmu obvodnému lekárovi, aby mu vypísal PN-ku. Spor sa vedie aj o to, kto vám ukončí PN. Zákon to jednoznačne nedefinuje, a tak to môže urobiť všeobecný lekár ale aj špecialista. Ukončenie PNky tak bude na dohode medzi lekármi. "Ten chirurg už nemá priestor na ďalšie kontroly. To vždy riešil všeobecný lekár. Dnes to v zákone nie je táto povinnosť, je tam možnosť," vysvetlil Trenčanská Bedušová. "V prípade, ak kolega chirurg vystaví e-PN a ukončí ju, v tom prípade sa bavíme o dvoch návštevách, čiže klesla návštevnosť o 50 percent," reagovala Palušková. 

Spor môže vyriešiť ministerstvo zdravotníctva, ktoré sa k téme zatiaľ nevyjadrilo. Zväz ambulantných poskytovateľov naďalej trvá na tom, aby vystavovanie PN bolo dobrovoľné. Všeobecní lekári to odmietajú a pripravili aj manuál, ako sa e-PN-ka vystavuje.

Viac o téme porozprávala prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová v relácii Ranné noviny:

Súvisiace články