Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pre páchateľov víťazstvo, pre obete trest: Aj takto niektorí opisujú možné premlčacie lehoty
Zdielať na

Pre páchateľov víťazstvo, pre obete trest: Aj takto niektorí opisujú možné premlčacie lehoty

BRATISLAVA / Okradli vás, prepísali váš majetok na cudzie osoby, alebo starosta vo vašom meste robil sofistikované podvody s obecným majetkom? Šanca, že páchateľov súdy napokon potrestajú, sa podľa niektorých právnikov výrazne znižuje. Ak totiž prejde novela trestného zákona, nielenže sa znížia tresty za ekonomickú kriminalitu či korupciu, ale výrazne sa skrátia aj premlčacie lehoty. Parlament o tom bude rokovať už budúci týždeň.

​"Posolstvo tejto novely znie ako vážení páchatelia, páchajte si trestné činy, bude minimálne riziko, že vás niekto potrestá. To ako keby niekto napísal prípravu na krádež," týmito slovami hodnotí plánované zmeny trestných kódexov právnik Peter Kováč. Slovensko podľa neho síce nižšie tresty potrebuje, no jedným dychom dodáva, že to, čo chystá Ficova vláda, páchateľov určite neodradí. 

Polícia bude mať menej času na dolapenie a obvinenie páchateľa

Výrazné znižovanie trestov za ekonomickú kriminalitu či korupciu ide zároveň ruka v ruke so skracovaním premlčacích lehôt. V praxi to znamená, že policajti budú mať menej času na dolapenie a obvinenie páchateľa. "Premlčanie spôsobuje zánik trestnosti. To znamená, že keď uplynie premlčacia doba, už nie je možné potrestať páchateľa," priblížil právnik Ján Ivančík. 

Pri sofistikovaných ekonomických kauzách, kde sú rôzne schránkové firmy a utajení majitelia, alebo napríklad pri daňových podvodoch, tak vyšetrovatelia musia od skutku stihnúť obvinenie do 10 rokov. Podľa prokurátora Jána Šantu, ktorý si na svoje konto môže pripísať Kočnerove zmenky, Majského nebankovky či podvody Mikuláša Varehu, to nemusí stačiť. Tvrdí, že z praxe sa osvedčila premlčacia doba 20 rokov. "Odhalenie takejto trestnej činnosti v priebehu 11 až 12 rokov od času skutku po vznesenie obvinenia, je doba, ktorá je reálne potrebná," dodal prokurátor. 

Minister spravodlivosti chce vraj európske tresty

"Ak sa jedná o trestný čin korupcie, tak v prípade, že by išlo o korupciu do 7-tisíc eur, premlčacia lehota sú len 3 roky," informoval Kováč. Dodal, že sa tak nemožno čudovať, ak ľudia budú na úradoch, pri prijímačkách na školy či v nemocniciach vybavovať veci úplatkami. Minister spravodlivosti svoj zámer obhajuje tým, že chce európske tresty. Tie doterajšie boli podľa neho pre páchateľov likvidačné a po dlhom čase vo väzení sa nevedeli začleniť späť do bežného života. 

Niektorí s týmto stanoviskom súhlasia, iní nie. Podľa Kováča je táto novela víťazstvom pre páchateľom a trestom pre obete. "Ak táto novela bude prijatá v nezmenenej dobe, môže sa stať, že ktorýkoľvek občan, volič ktorejkoľvek strany, sa nedočká toho, že páchateľ bude potrestaný, hoc mu aj ukradne celý majetok," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy