Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Šetria, kde sa dá: Univerzita Komenského našla účinný spôsob
Zdielať na

Šetria, kde sa dá: Univerzita Komenského našla účinný spôsob

BRATISLAVA / Zvýšenie cien energií bolo vážnym dôvodom na to, aby aj Univerzita Komenského v Bratislave pristúpila k novým opatreniam. V minulom roku preto v priemere univerzita znížila spotrebu energie o 10 percent. Najviac na filozofickej fakulte. Stačilo vymeniinť roky nefunkčné ventily na radiátoroch a staré svietidlá za nové.

V najväčšej učebni na filozofickej fakulte v Bratislave vymenili staré neonky za letky. "26 neoniek za 11 letiek, s tým, že tá svietivosť postačuje a úspora je štvrtinová," upresnil Radovan Štefček, tajomník Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Neonky zmizli z celej fakulty. Za 11 mesiacov minulého roka ušetrili toľko, že niektoré mesiace by mohli svietiť zadarmo. "Ušetrili sme 18-tisíc kWh, čo je viac ako fakulta potrebuje vo februári, či decembri, kedy najviac svieti. V prepočte ide v starých cenách o 10-tisíc eur," povedal Štefček. Na fakulte je viac ako 500 miestnosti a viac ako tisíc radiátorov. Výmenou ventilov ušetrili nemalé finančné prostriedky. Ventily boli otvorené neustále a nebolo možné nimi chýbať.

​Ušetrenú sumu môžu využiť inak

Kurič ich mimo vykurovacej sezóny postupne vymieňa za nové. "V každej učebni a v každej pracovni si môžu regulovať teplo. Snažíme sa šetriť, že neprekurujeme budovu. Tým sa nám podarilo ušetriť úsporu plynu v rámci tejto jednej budovy až o 30 percent medziročne," dodal. "Nikoho to neukráti na kvalite našej práce ani našich študentov, ani nás ako vedecko-pedagogickým pracovníkov a tie peniaze sa dajú využiť iným spôsobom," tvrdí Andrej Kalaš, vedecko-pedagogický pracovník Filozofickej fakulty UK. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy