Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Voľné pracovné miesta, ktoré nikto nechce. Vyplniť ich môžu ľudia z tretích krajín
Zdielať na

Voľné pracovné miesta, ktoré nikto nechce. Vyplniť ich môžu ľudia z tretích krajín

BRATISLAVA / Hoci máme na Slovensku oficiálne 170-tisíc nezamestnaných, zamestnávatelia stále nevedia obsadiť vyše 80-tisíc pracovných miest. Jedinú možnosť vidia v tom, aby ľudia z tretích krajín mali ľahší prístup na náš pracovný trh. Preto volajú po zodpovednosti politikov, ktorí uprednostňujú voličské preferencie pred ekonomikou krajiny.

​Najväčší pracovný portál uviedol, že za uplynulý rok evidovali celkom 314-tisíc pracovných ponúk, pričom prím hrajú predavačky, či predavači, operátori výroby, či ľudia pracujúci v administratíve. "S nedostatkom pracovnej sily sa borí 79 % našich zamestnávateľov," informovala Zuzana Rumiz, prezidentka Asociácie personálnych agentúr Slovenska pre JOJ 24. 

Zástupcovia zamestnávateľov tvrdia, že sme sa dostali do obdobia, kedy chýbajú zamestnanci prakticky v akomkoľvek odvetví. "Netýka sa to už len IT oblasti, dnes sú to služby, cestovný ruch a administratíva, stavebníctvo, takmer všetky oblasti Národného hospodárstva," uviedol Martin Hošták, generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov. "Nemáme dostatok zručnej pracovnej sily," povedala Rumiz. 

Treba zmeniť pohľad na antiimigračnú politiku 

A predtým, ako sa dočkáme zosúladenia školského systému s pracovnou realitou, firmy, ale aj personálne agentúry vidia cestu v uvoľnení pravidiel a znížení byrokracie pre príchod pracovníkov z tretích krajín. "Naši zamestnávatelia potrebujú týchto ľudí a už nám nestačí zdroj z Európskej únie," dodala Rumiz. 

Slovensko sa zvyšujúcim odvodovo-daňovým zaťažením už tak stáva neatraktívnym a nedostatok pracovnej sily našim firmám, ale aj prílevu zahraničných investícii tiež nepomáha. "Je teda na čase zmeniť dlhodobé politické postoje, ktoré sú postavené na antiimigračnej rétorike, možno to politikom prináša body, ale naša ekonomika potrebuje pracovníkov z tretích krajín," povedal Hošták. 

Susedné krajiny môžu ísť príkladom

Príkladom je platovo podobné Česko, či Poľsko, ktoré využili krízy v Bielorusku a na Ukrajine, odkiaľ zutekali státisíce kvalifikovaných ľudí. "Na základe vopred pripravenej metodológie a postupov umiestnili týchto pracovníkov na svojich trhoch práce, integrovali ich do spoločnosti," doplnil Hošták. Ministerstvo práce už pripravilo takzvané Národné víza pre limitovaný počet montážnych pracovníkov. V spolupráci s ministerstvom vnútra pripravuje novelu zákona, ktorá by mala uľahčiť príchod vysokokvalifikovanej pracovnej sily zo zahraničia.

Rezort však primárne, a to sa cez rekvalifikačné projekty, sa bude naďalej zameriavať hlavne na domácich. "Existuje potenciál, najmä v mladých ľuďoch bez pracovných skúseností a dlhodobo nezamestnaných. Cieľom rezortu práce je podporovať ich aktivizáciu a vytvárať podmienky pre ich zamestnanie," uviedla Ria Feik Achbergerová, riaditeľka odboru komunikácie MPSVAR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy