Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kričiace rastliny alebo rádioaktívne diviaky. Čo priniesli vedecké objavy v roku 2023?
Zdielať na

Kričiace rastliny alebo rádioaktívne diviaky. Čo priniesli vedecké objavy v roku 2023?

BRATISLAVA / Vedci sa snažili aj v minulom roku a priniesli množstvo cenných objavov. Niektoré sú užitočné aj v praxi, iné bizarné, ale aspoň pobavia. Napríklad zisťovali, prečo nás po červenom víne môže bolieť hlava. Našim vedcom sa podarilo expertov v NASA zaujať s fotografiami vesmírnych úkazov. Ale pobavilo aj skúmanie sliepok, či sa budú smiať, ak ich bude niekto štekliť.

​V minulom roku vedci dospeli k záveru, že v dôsledku ťažby obrovského množstva podzemných vôd došlo k nakloneniu osi planéty Zem. Zároveň došlo aj zastaveniu rotácie zemského jadra a otáčaniu na opačnú stranu. Nevedno, či preto začali v Číne vŕtať do Zeme 10-kilometrovú dieru. Podobný pokus už vraj urobili Sovieti. "Keď tam ponorili mikrofón, tak sa z toho vrtu ozývali také škreky a výkriky," uviedol vedecký pracovník FCHPT STU, doc. Ing. Ladislav Štibrányi, CSc.

Nakoniec sa ukázalo, že išlo o podvrh, ale jeden nikdy nevie. Podľa vedcov ryby ulovené v riekach a jazerách Spojených štátov majú jedovaté mäso nasiaknuté chemikáliami. Slovensko v tom tiež nezaostáva. "Presne takýto prípad sú ryby v okolí Strážskeho. Najväčšie koncentrácie PCB v krvi sa nachádzali u rybárov, ktorí jedli šťuky," opísal Štibrányi.

Rastliny vedia kričať

Vyskumníci vyrobili mäsovú guľôčku z vyhynutých mamutov, ale neochutnali ju. Ďalší zistili, že mravce dokážu vyčuchať rakovinu z moču. Alebo, že umývanie zubov je dobrou prevenciou voči nemocničným nákazám "Keď si neumývate zuby, tak tam sú baktérie, ktoré vdychujete a môžu sa vám dostať do pľúc," dodal Štibrányi.

Ďalšia vedecká štúdia tvrdí, že rastliny kričia, pokiaľ im niekto ubližuje. A vraj vydávajú zvukypodobné pukaniu, ktoré však ľudské ucho nepočuje.
"Máme niečo publikované v súvislosti s efektami zvukových vlnení na rastliny. Tiež sme zistili, že koreň kukurice vydáva zvuky," uviedol prof. RNDr. František Baluška, DrSc. z University of Bonn. Stromy v mestách vraj zachraňujú ľudské životy pred horúčavami až o tretinu. 

Sú sliepky šteklivé?

Taktiež vedci zistili prečo sú diviaky vysoko rádioaktívne. Príčinou sú testy nukleárnych zbraní. "Diviaky sa radi váľajú v blate a to blato môže byť rádioaktívne," opísal Štibrányi. Novinkou je aj to, že ak používate voňavé mydlo, môžete priťahovať komáre. Dĺžka mužského penisu sa za tri desaťročia predĺžila o takmer štvrtinu, vedci však nevedia prečo. "To sú také pikošky, o ktorých sa bavia chlapi po vypití niekoľkých pív," povedal Štibrányi.

Českí vedci vynašli vykurovanie pieskom zadarmo na 5 desaťročí, slovenskí šteklili sliepky-nosnice, aby zistili, či sa budú smiať podobne ako laboratórne potkany. Experiment túto hypotézu nepotvrdil. Ale spoločne Slováci a Česi vytvorili unikátnu snímku podivného javu v Tatrách, ktorú ocenila NASA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy