Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Samosprávy čaká ťažký rok. Nemáme ani na chod škôl, odkazujú
Zdielať na

Samosprávy čaká ťažký rok. Nemáme ani na chod škôl, odkazujú

BRATISLAVA / Rok 2024 bude veľmi náročný pre obce, mestá a kraje. Tie dlhodobo upozorňujú na zásadné výpadky svojich príjmov. Mnohé sídla už zareagovali zvýšením daní a poplatkov, či rôznym šetrením - napríklad aj pri silvestrovských oslavách.

Samosprávy sú v tom nevinne. Tvrdo na nich dopadá vysoká inflácia, ktorá predražuje takmer všetky služby pre občanov. A najmä, poukazujú na chaotické obmedzovanie svojich príjmov, ktoré vychádzali z predchádzajúceho zloženia parlamentu. Nepomohli im ani protestné zhromaždenia.

"V minulosti zákony, ktoré sa ad hoc predkladali do parlamentu bez odborného pripomienkovania naozaj narobili veľa škody na samosprávach najmä z toho finančného pohľadu," konštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. "Pridali nám výdavky, ale nedali nám príjmy. Dnes stojíme v situácii, že ľudia na nás zazerajú, ale zazerať by mali na štát a na tých, ktorí nás ignorovali," reagoval primátor Trenčína Richard Rybníček. 

Starosta bratislavského Ružinova vysvetľuje aj na negatívny dopad mohutnej inflácie - to, čo v roku 2019 bolo tisíc eur, je v súčasnosti zhruba len 700 eur. "Platíme viac za potraviny do jedální, za energie, za rekonštrukcie, platíme viac za chod škôl, škôlok, domovov dôchodcov - jednoducho za všetko," vysvetlil starosta Ružinova Martin Chren. "Musíme vybaviť úver, aby sme vedeli vyplatiť faktúry, máme problém aj s vyplatením miezd a odvodov, a to je už začiatok konca," vyjadrila sa starostka Gabriela Gönczölová. 

"Nám na rok 2024 vychádza na škôlke strata mínus 73 tisíc, neviem odkiaľ dofinancujeme materskú škôlku," konštatoval primátor Podolínca Michal Marhefka. Vláda v polovici decembra v Trenčíne schválila 60 miliónov eur pre kraje, mestá a obce, ktoré mali byť vyplatené do konca roka. Tento rok však bude potrebné ďalšie dofinancovanie samospráv, aby mohli robiť aspoň základné služby pre obyvateľov. "Obce majú problémy platiť mzdy svojim zamestnanom, ktorých je vždy poddimenzovaný stav a jeden človek robí na malých obciach všetko a dnes sa naozaj bavíme o základných funkciách," vysvetlil starosta Ratkoviec Martin Červenka. "Ak rozpočtové provizóriá budú dlhodobo pretrvávať, tak zabudnime na čerpanie eurofondov," odkázal trnavský župan Jozef Viskupič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy