Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Deťom chýba niekto, komu môžu dôverovať. Unikátny program im s tým pomáha
Zdielať na

Deťom chýba niekto, komu môžu dôverovať. Unikátny program im s tým pomáha

BRATISLAVA / Nákup korálok od detí z detského domova pred sedemnástimi rokmi priviedol jedného Slováka k vytvoreniu unikátneho programu. Dnes pomáha desiatkam detí z domovov. Zakladateľ programu Buddy zistil, že im chýba najmä dobrý vzťah s dospelým, ktorému môžu dôverovať a ktorý ich neopustí.

​Na prvý pohľad majú všetko. Vlastnú posteľ, bývanie, stravu, školu aj lekára. A predsa im niečo alebo niekto chýba. "Viac ako značkové oblečenie alebo mobily si deti vážia práve ten čas, ktorý s nimi strávite," uviedol psychológ z programu Buddy Martin Vrabeľ. "Chýba im proste niekto, kto tam bude a kto tam bude pravidelne," doplnil dobrovoľník Matúš Stračiak. Vychovávatelia sa striedajú v službách, ale oni potrebujú individuálnu pozornosť. Niekoho, kto ich nesklame a oni konečne zažijú pocit bezpečia vo vzťahu, ktorý im často chýba.

Novovybudovaná dôvera môže ovplyvniť kvalitu ich života

"Som len jej podpora, keď niečo potrebuje," vyjadrila dobrovoľníčka Katka. "Na ňu sa môžem hocikedy obrátiť, či je to v noci alebo cez deň," povedalo dieťa, ktoré tento program využíva. "Pre tieto skutočnosti si deti vytvárajú novú skúsenosť a hovoria si aha, tak možno to tak nie je, že sa nedá nikomu dôverovať. Túto dôveru si potom prenášajú do ďalších vzťahov, čo môže zasiahnuť kvalitu ich života," priblížil psychológ. 

Matúš, manžel našej kolegyne Aleny Stračiakovej, je Buddym už niekoľko mesiacov. "Ak niekde pošlete peniaze alebo spravíte dobrý skutok, tak to je tiež super, pretože to môže pomôcť na nejaké obdobie. Ale ten Buddy program je famózny a fascinujúci v tom, že naozaj dokáže niekomu zmeniť život," informoval. Aj on absolvoval niekoľkomesačné pohovory a prípravu. Sito je totiž veľké, a to preto, aby deťom do života vstúpil len ten, kto to naozaj myslí vážne a chce tu byť pre dieťa najmenej na niekoľko rokov.

Buddy stále prijíma nových dobrovoľníkov

"Toto bola asi najzásadnejšia vec v rozhodovaní - ujasniť si to, že to nemôže byť iba chvíľkové," priznal Stračiak. Podľa psychológa majú okolo 200 až 300 prihlášok a približne 20 nových dobrovoľníkov. Program beží 9 rokov a výsledky vidia v tom, že tieto deti, ktoré mali Buddyho, si vedia nájsť prácu, ubytovanie, novú perspektívu. Vhodných a ochotných adeptov na Buddyho by sme ale potrebovali na Slovensku viac.

"V súčasnosti je v našom programe 110 detí a detí, ktoré by sa potrebovali zapojiť do programu, je na Slovensku možno aj 800," uzavrel Vrabeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy