Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Ľudia pomáhajú: Policajti môžu opäť zachraňovať životy
Zdielať na

Ľudia pomáhajú: Policajti môžu opäť zachraňovať životy

ĽUBICA / Po odvysielaní reportáže, v ktorej vedenie obce Ľubica upozornilo na problém s dodaním náhradných elektród k externému defibrilátoru a s ich následnou refundáciou, prišlo prekvapenie. Ozvali sa ľudia ochotní pomôcť.

​"Bol som prekvapený, že po odvysielaní relácie v TV JOJ nám okamžite začali volať ľudia a dokonca nám aj písali emaily," uviedol prednosta obce. Potom ako policajti zachránili defibrilátorom život, bol ich prístroj vyradený zo systému. Čakali na náhradné elektródy. Ozvali sa ľudia z rôznych kútov Slovenska. "Hneď som vyhľadal kontakty na webovej stránke obce Ľubica a kontaktoval som náčelníka mestskej polície s informáciou, že im vieme s týmto pomôcť," povedal darca Zoltán Beňo. 

Obec chce zakúpiť ďalší defibrilátor

"Neveril som tomu, že existuje taká dobrá vôľa. Možno to je aj tým vianočným časom, že ich to tak povzbudilo a vďaka nim teraz máme to, čo potrebujeme," vyjadril náčelník obce Ľubica (okr. Kežmarok) Juraj Nadanyi. "Spätná väzba bola veľmi pozitívna. Hovorili, že sú radi, že im s týmto vieme pomôcť a túto pomoc určite uvítajú," dodal Beňo. Do pár hodín od odvysielania reportáže bol prístroj opäť v systéme. Počet výjazdov stúpa. Polícia nedávno opäť vyrážala k mužovi, ktorý skolaboval. Vedenie Ľubice preto zvažuje zakúpenie nového defibrilátora. 

"Po týchto častých výjazdoch a podobne, by sme mohli mať čas dojazdu kratší. A to tak, že by možno bolo vhodné, ak by obecná polícia, ktorá je práve v službe, mala ten defibrilátor v aute pri sebe," priblížil prednosta. "Napríklad by sme boli na druhom konci obce, takto sa nemusíme vracať a môžeme ísť zachrániť ľudský život," súhlasil náčelník polície. S kúpou AED prístroja chce pomôcť miestny podnikateľ. Vedenie obce je v kontakte aj so záchranármi, ktorí pri prístroji odporúčajú mať aj ďalšie pomôcky. Napríklad nožnice a taktiež zakúpiť aj náhradné elektródy. 

Od roku 2025 začne platiť zákon, ktorý zaväzuje samosprávy nad 500 obyvateľov povinne disponovať AED. Rozpočty sú ale napnuté, a tak by mestá a obce prijali zlepšenie systému a pomoc s kúpou prístrojov. "Vidím, že to má naozaj zmysel a že je to dobrá vec. Je vhodné, aby to obce mali," uzavrel prednosta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy