Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pred Štedrým dňom to vyzeralo na zasnežené Vianoce, no aktuálne počasie trhá teplotné rekordy
Zdielať na

Pred Štedrým dňom to vyzeralo na zasnežené Vianoce, no aktuálne počasie trhá teplotné rekordy

BRATISLAVA / Pred Štedrým dňom to vyzeralo, že si Slovensko na Vianoce užije ozajstnú zimu. Lenže na Prvý sviatok vianočný teploty poskočili niekde aj o viac ako 10 stupňov Celzia. Podľa meteorológov máme najteplejšie Vianoce v novodobej histórii. A to už nezvládajú ani tí najväčší snehuliaci, ktorých Slováci stihli postaviť.

​Ako ukazujú fotografie z celého Slovenska, v najbližších dňoch sa už Slováci budú môcť spoliehať už len na snehuliačikov z obchodu. Počasie sa totiž počas troch posledných dní dostalo z bodu mrazu až k jarným teplotám.

​Mokrý a ťažký sneh 23. decembra v Bratislave lámal stromy. Teraz by ste ho už hľadali veľmi ťažko. Oteplilo sa tu tak, že boli zaznamenané historické rekordy. Teplomer 25. decembra ukazoval v hlavnom meste Slovenska viac ako 14 stupňov. Ešte vyššie teploty boli v Malackách či napríklad Hurbanove. "Úplné extrémy boli ale napríklad na Sliači alebo v Lučenci, kde bola teplota prekonaná až o tri stupne Celzia," priblížil Michal Hazlinger, hydrológ a meteorológ.

Aj 40 centimetrov snehu na niektorých miestach zmizlo veľmi rýchlo. Fotografie ľudí na sociálnych sieťach dokazujú, že na kožuchy môžeme na väčšine územia Slovenska zabudnúť. "Ale už to nie je prekonávanie teplotných rekordov o stupne, ale o desatiny stupňov," uviedol Hazlinger.

Na sneh či stavanie snehuliakov však budeme v najbližších dňoch iba spomínať. "Celý zvyšok roka sa bude aj naďalej niesť v znamení teplého počasia, ktoré síce už nebude rekordne teplé, ale napriek tomu je 5 až 9 stupňov Celzia na konci decembra viac ako dosť," uzavrel Hazlinger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy