Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Prehltnuté batérie či vdýchnutie častí hračiek: Na čo si dať na sviatky u detí pozor?
Zdielať na

Prehltnuté batérie či vdýchnutie častí hračiek: Na čo si dať na sviatky u detí pozor?

BRATISLAVA / Vdýchnutie častí hračiek či prehltnutie batérií. Podľa skúsenosti lekárov nové hračky pod stromčekom nemusia priniesť vždy len radosť. Práve cez sviatky sa zvyšuje aj počet prípadov požitia čistiacich prostriedkov, keďže doma vo veľkom upratujeme. Na čo si dať pozor?

​Medzi predmety, ktoré lekári vybrali z tráviaceho traktu detí patrili najmä mince, sponky do vlasov, retiazky a podobne. Za najnebezpečnejšie veci sa pri deťoch považujú batérie, špeciálne také, ktoré požívate do ručičkových hodiniek. "Môže to spôsobiť masívne krvácania, až vykrvácanie dieťaťa. Môže sa to končiť smrťou," uzavrel gastroenterológ Jaroslav Bibza. Potrebné je okamžite vyhľadať pomoc. Ak je ale pomoc vzdialená alebo mimo ordinačných hodín, na zmiernenie chemického účinku sa odporúča lyžička medu každých 20 až 30 minúť až do príchodu pomoci, tvrdí Bibza.

Pozor si dajte aj pri upratovaní, čistiace prostriedky sú pre deti lákavé

Ďalšia kategória sú magnetické guľôčky. Problémom je aj prehltnutie rastúcich hračiek, ktoré sa zväčšujú vo vlhku a teda aj v tele. Nebezpečné sú veľmi tenké a ostré predmety. "Napríklad ihla alebo špendlík môže putovať po celom organizme," uviedol gastroenterológ. Záchranári varujú aj pred ďalšími hrozbami. "Deti si vkladajú veci do nosa, ucha a pokiaľ ten predmet nevypadne sám, akákoľvek snaha o jeho vybratie môže skôr uškodiť," potvrdil primátor urgentného príjmu NÚDCH Marcel Brenner. 

Matka Lucia upozorňuje, že dieťa môže dostať do nebezpečenstva aj nesprávne rozoberanie stavebnice. "Nedarilo sa mu to rozobrať rukami, tak si pomohol zubami. Maličké svetielko mu vbehlo do úst a môj syn sa na tom začal dusiť," povedala. V týchto dňoch, kedy upratujeme vo veľkom, lekári zaznamenávajú aj požitie čistiacich prostriedkov. "Čistiace prostriedky bývajú častokrát balené vo veľmi lákavých obaloch. Pekne voňajú, ale zle chutia. To však dieťa zistí neskoro," dodal Bibza. Pomoc treba nechať na odborníkov. "Samotná záchranná akcia, keď sa chcete látky zbaviť, môže byť ešte nebezpečnejšia," uzavrel gastroenterológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy