Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Minister spravodlivosti avizuje nižšie tresty za drogy, ale aj korupciu
Zdielať na

Minister spravodlivosti avizuje nižšie tresty za drogy, ale aj korupciu

BRATISLAVA / Slovensko možno bude mať nižšie tresty za drogy. Sľubuje to minister spravodlivosti s tým, že užívatelia už nebudú postihovaní tak prísne ako díleri. Právnici hovoria, že je to posun, no upozorňujú, že za predaj marihuany si odsedíte nepomerne viac, než za krádež milióna eur. V rovnakom balíku zmien sú zároveň aj opozíciou kritizované nižšie tresty za podvody, korupciu či daňové úniky.

Jozef a Miloslav sa zoznámili vo väzbe. Oboch tam dostala marihuana. Prvý z nej vyrábal konopné masti, druhý kvapky. Na slobodu ich súdy pustili tento rok, no len dočasne, kým v ich prípadoch nepadnú definitívne rozsudky. 

"Robím na odťahovke šoféra, som zamestnaný, mám pravidelný príjem. Vzhľadom na rodinu, ktorá mi to uľahčila, som sa zaradil veľmi dobre," povedal obžalovaný Josef Šípoš ml. "Dali sme farmu naspäť do pôvodného stavu, sa to upratalo, porobili sa záhrady, fóliovníky, ale sme veľmi zadlžení," priznal obžalovaný Miloslav Weizer. 

Každý by dostal iný trest

Obom hrozia vysoké tresty, ktoré sa môžu pohybovať až okolo 15-tich rokov. Novela trestného zákona by im sadzby znížila, no každému inak. Kým Miloslav by podľa jeho advokáta mohol vyviaznuť dokonca bez trestu, Josefovi stále hrozí až 10 rokov. "Je to ešte strašne vysoký paragraf na to, že som spáchal bezobetný trestný čin," konštatoval Šípoš ml. "Absolútne diametrálny rozdiel by to bol. Ja by som bol v paragrafe 0-2, teda ja som viac odsedel vo väzbe, ako môžem dostať," reagoval Weizer. 

Vyšší trest ako za krádež milióna eur

"Snažíme sa oddeliť prechovávanie drog od výroby drog a distribúcie drog. Tak, aby prechovávatelia drog pre vlastné užívanie, ich nebolo možné stíhať a uložiť im také drakonické tresty," informoval minister spravodlivosti Boris Susko. "Novela výrazne pomôže takzvaným konopným väzňom, ktorí boli stíhaní za pestovania a prechovávanie marihuany," vyjadril sa advokát Igor Ribár. Podľa odborníkov tak ide o posun, upozorňujú však, že drogová politika štátu sa týmto nezmení. V porovnaní napríklad so susedným Českom budú tresty stále prísne. "Stále budeme patriť ku krajinám, ktoré trestajú prísne za užívanie drog. Aj pri nepatrnom množstve marihuany, čo je do 6 gramov, alebo 2 rastliny sa môžete dostať do väzenia na 6 mesiacov, poprípade, čo je ešte horšie, vám môže byť uložené ochranné liečenie," povedal expert na drogové politiky Jakub Popík.  "Ak by niekto ukradol niečo na úrovni milión eur, dostal by trest v sadzbe 3-10, ak by predal marihuanu 3 kamarátom a dostal za to 500 eur, je to 7-10," konštatoval advokát Ribár. Novela, ktorá chce znížiť tresty za marihuanu, je zároveň tá istá, ktorá má priniesť aj oveľa miernejšie tresty za podvody, machinácie, daňové úniky, či korupciu. Vláda ju chcela prijať expresne a bez verejnej diskusie ešte pred Vianocami, rokovanie napokon presunuli na január.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy