Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dioxín na Slovensku!? Dávajte si pozor
Zdielať na

Dioxín na Slovensku!? Dávajte si pozor

Výsledky kontrol nebezpečnej látky dioxín vo vajciach a hydinovom mäse dovážaných z Nemecka budú známe v zajtra večer alebo v stredu ráno. Na Slovensku preto stále platí dočasné pozastavenie ich predaja.

V decembri sa na slovenský trh dostalo vyše milióna vajec a za prvý januárový týždeň tohto roka 42 574 kilogramov bravčového mäsa z Nemecka. „Zatiaľ nám nezostáva nič iné, iba veriť slovám nemeckej strany, že nepochádzali z inkriminovaného územia," uviedol na dnešnej tlačovej besede minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Za prvý januárový týždeň doviezli vyše 356 tisíc vajec a tie sú v súčasnosti v triediarni v Ružomberku. Údaje o tom, koľko hydinového mäsa sa v decembri doviezlo, ešte nie sú k dispozícii. V prvom januárovom týždni sa na Slovensko nedostalo žiadne.

SITA/Nina Bednáriková

Výsledky kontrol nebezpečnej látky dioxín vo vajciach a hydinovom mäse dovážaných z Nemecka budú známe v utorok večer alebo v stredu ráno. Na Slovensku preto stále platí dočasné pozastavenie ich predaja. Do predaja sa dostanú až po zverejnení výsledkov.

Ako Simon zdôraznil, ministerstvo neustále hľadá možnosti, v ktorých ďalších potravinách sa môže nebezpečná látka nachádzať. Ministerstvo okrem toho 4. januára vydalo opatrenie, podľa ktorého každý dovozca na seba preberá zodpovednosť a musí deklarovať, že tovar nepochádza z inkriminovaného územia v Nemecku. Podobné opatrenia ako Slovensko prijalo podľa Simonových informácií aj Holandsko a Veľká Británia, chystajú ich tiež v susednom Česku.

vajce v ruke, prepravka

isifa

Nemecko znížilo dnešným dňom počet fariem produkujúcich vajíčka na 1 635. Podľa Simona je to však stále vysoké číslo a opatrenia prijaté na Slovensku považuje za adekvátne. Reagoval tak na nemeckú ministerku pre potraviny, poľnohospodárstvo a ochranu spotrebiteľov Ilse Aignerovú, ktorá ich označila za neopodstatnené a neakceptovateľné. "Ja chápem kroky a slová kolegyne ministerky z Nemecka, ale som v duši hlboko presvedčený, že v prípade, keby situácia bola opačná, by postupovala presne tak isto ako postupuje Slovenská republika," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy