Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Bardejovská nemocnica prejde vďaka Plánu obnovy komplexnou rekonštrukciou
Zdielať na

Bardejovská nemocnica prejde vďaka Plánu obnovy komplexnou rekonštrukciou

BARDEJOV / Bardejovská nemocnica sa pustila do najväčšej rekonštrukcie za desiatky rokov. Je to jedna z nemocníc, ktorá sa vďaka Plánu obnovy a odolnosti zaradí na zoznam nemocníc 21. storočia. Už má nielen stavebné povolenie, ale aj stavenisko už odovzdali zhotoviteľovi. Komfort pocítia pacienti vďaka tomu, že izby budú po novom maximálne dvojlôžkové s vlastným sociálnym zariadením.

​Celý projekt má hodnotu takmer 12 miliónov eur. Z toho 8 miliónov je určených na rekonštrukciu terajšej nemocnice a prístavbu a za štyri milióny eur plánujú nakúpiť zdravotnícku techniku. Rekonštrukcia sa dotkne aj hlavného monobloku. Ak tam pacienti vstúpia v roku 2026, bude to akoby sa strojom času presunuli do budúcnosti.

Práce počas plnej prevádzky nemocnice

Aktuálne je už stavenisko oplotené a pripravujú k nemu aj prístupovú cestu. Okrem inžinierskych sietí musia zabezpečiť aj prekládku medicínskych plynov. Všetko sa to deje pri plnej prevádzke nemocnice. "Prvá náročná prekládka bude tento rok, budeme prekladať kyslík - vzduch. Keď sme predkladali Plán obnovy, sme sa zaviazali, že chod nemocnice bude zabezpečený, čo nie je vôbec jednoduché," informoval Marián Petko, riaditeľ nemocnice Bardejov, prezident ASNS.

Komfort na úrovni hotelového bývania

Dnes je pre hospitalizovaných pacientov v bardejovskej nemocnici realita podobná štandardu na Slovensku - teda trojposteľové izby a sociálne zariadenia na chodbách. Po novom to bude komfort na úrovni hotelového bývania. "Aj v zmysle vestníka ministerstva zdravotníctva sú momentálne trojposteľové izby a sociálnej zariadenia na chodbách. V roku 2026 už budú len jedno a dvojposteľové izby s vlastným sociálnym zariadením," priblížil Petko.

Širšie spektrum diagnóz

Od roku 2026 sa bude bardejovská nemocnica venovať aj pacientom so širším spektrom diagnóz. Súčasťou projektu je aj vlastná fotovoltaická elektráreň. Tým, že sa aj rozšíri lôžková časť, budú môcť hospitalizovať viac pacientov.

Systém lôžok bude takzvane plávajúci. To znamená, že ich budú môcť zdieľať rôzne oddelenia podľa aktuálnej potreby. Napríklad chirurgia s traumatológiou. "To bude obrovská zmena ako pre pacientov, tak aj pre zamestnancov," zhodnotil Petko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy