Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Typické vianočné jedlá? Na Kysuciach k štedrej večeri neodmysliteľne patrí táto polievka
Zdielať na

Typické vianočné jedlá? Na Kysuciach k štedrej večeri neodmysliteľne patrí táto polievka

KYSUCE / Keď sa povie slovo Vianoce, viacerí si vybavia práve moment, ako si sadnú za stôl, aby sme si pochutnali na Štedrej večeri. Okrem zemiakového šalátu s rybou k nej patrí aj kapustnica. V kysuckom regióne ale mnohí ľudia v tento deň ešte radšej jedia inú a veľmi zdravú polievku.

​Gazdiná Hanka nás zaviedla do drevenej chalúpky v kysuckej osade Vrchrieka, aby nám pripravila polievku Vilija, ktorá je pre jej rodinu tá pravá vianočná polievka. "Ja pochádzam z Turzovky a tam sme to mali vždy na Štedrý deň. Tá polievka musela byť a jedli sme ju z jednej misy," spomína si Anna Kováčiková, obyvateľka Vysokej nad Kysucou. "Babka to varila, moja mama to prevzala, ja som to prevzal a už to prevzali aj moje deti," hovorí Ján Kováčik, obyvateľ Vysokej nad Kysucou.

Ich obľúbenú tradičnú polievku varí na starej peci, vďaka ktorej bolo príjemne teplo v izbe storočnej dreveničky. "Sú tam strukoviny - fazuľa, hrach, šošovica," opisuje pán Ján. "Fazuľu deň predtým ju namáčame. To všetko máme zo svojej úrody," dopĺňa pani Anna.

Samozrejme, v správnej dedinskej polievke nemôžu chýbať zemiaky. A vynikajúcu chuť tomuto jedlu dodajú ovocné ingrediencie. "Sušené slivky, jabĺčka a nakoniec sa na masielku robí zásmažka - musí byť taká fajná voňavá," opisuje gazdiná. "Robíme to podobne ako nás babka naučila. My ešte pridávame trošku lekváru, potom je taká sladšia a pre nás chutnejšia," hovorí jej vnučka Anna Kováčiková.

A jabĺčka z ich záhrady neskončia len v polievke. Toto ovocie tvorí aj základ plnky do ich štedrovečerného koláča z kysnutého cesta. "Manželova mama bola zvyknutá pekávať na Vianoce nádherné veľké jablkové koláčiky. Rozkrojila ich na štvoro a my sme sa ich nevedeli dojesť," spomína si pani Anna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy