Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hojné Vianoce s čistým svedomím? Tu sú tipy od odborníkov
Zdielať na

Hojné Vianoce s čistým svedomím? Tu sú tipy od odborníkov

BRATISLAVA / Vianoce sa blížia a čakajú nás stoly plné hojnosti, jedla a pitia. A potom aj výčitky, že sme to s jedením opäť akosi prehnali. Odborníci na zdravú výživu v podstate nikomu nič nezakazujú, ale odporúčajú, aby sme všetko konzumovali s mierou.

Užiť si naplno všetky dobroty na štedrovečernom stole, a pritom neublížiť svojmu zdraviu, nie je síce jednoduché, ale nie nemožné. "Ja si myslím, že tá štedrosť k tým Vianociam patrí, tie koláčiky, dobré jedlo, hojnosť, štedrosť. Ide len o par dní v roku a to nám to zdravé stravovanie nijako nenaruší," konštatovala lektorka zdravej výživy Zdenka Havettová. 

Samozrejme, pokiaľ sme sa počas celého roka živili striedmo. Tých pár kíl naberie asi každý a potom v januári zhodí. Experimentovať s diétami pred Vianocami, ale ani v novom roku, môže narobiť viac problémov ako úžitku. "Taký ten krátkodobý jojo-efekt, že to telo potom baží po tej energii, lepšie si to ukladá a hlavne do tých tukov," reagoval lekár, fyziológ, patofyziológ a výživový špecialista Boris Bajer. Telo vystresujeme a ono si potom pripravuje veľké zásoby na obdobie hladomoru. Lepšie je radšej pridať na pohybe, ideálne v prírode. "Dať sa do kľudu neznamená dať si teplý sveter, papuče a sadnúť si k TV, vtedy ma to zloží. Ten pohyb je základ všetkého," povedal alergológ a imunológ Martin Hrubiško. 

Čomu prospeje pokoj a pasivita, je myseľ, aby relaxovala, a aby ani neriešila, či si môžeme dať to, či ono, koľko to má kalórií a podobne. Jednu vec je ale predsa dobré si ustrážiť - množstvo. "To znamená, že máme príliš veľa tých mastných jedál, vyprážaných, príliš veľa sladkého, tak to potom pocítime na tom, že sa necítime dobre, nafukuje nás, máme bolesti brucha," vysvetlila lektorka Havettová. Slovenská tradičná kuchyňa má pre dnešnú dobu jeden nedostatok - tanier je príliš jednostranný. "Tanier, a zvlášť ten sviatočný by nemal byť o to hojnejší, ale mal by byť pestrejší," doplnil Hrubiško. 

Tu platí staré známe - z každého rožku trošku. Z tohto pohľadu potom nie je žiadna potravina nezdravá. K Vianociam patrí aj zákusok, aj kúsok klobásy, pohárik vína, či destilátu, ale aj ryba, ovocie, zelenina, orechy a čistá voda. "Nemali by sme stále hľadať nejaké light verzie a odtučnené verzie, tých pár dní v roku si to vieme dopriať," odkázala Havettová. V dnešnej dobe je oveľa dôležitejšie to, aby sme uprednostnili potraviny čo najmenej priemyselne spracované a dopestované v najbližšom okolí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy