Skoro jasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Schvália do Vianoc štátny rozpočet? Diskusia k nemu sa v parlamente ešte ani nezačala
Zdielať na

Schvália do Vianoc štátny rozpočet? Diskusia k nemu sa v parlamente ešte ani nezačala

BRATISLAVA / Chceli ho do Vianoc, možno ho nebudú mať ani do Nového roka. Reč je o rozpočte na budúci rok, ktorý do parlamentu na schválenie predložila vláda. Opozícia naťahovaním rozpravy spôsobila, že sa o zákone roka nezačalo ešte ani rokovať. Kým minister financií varuje pred provizóriom, opozícia opakuje, že na stopnutie obštrukcií stačí urobiť jednu vec.

"Rozpočet je to najpodstatnejšie. Keď to naťahujú, nič sa nedeje. Tak budeme rokovať do 22. a potom je otázka, či parlament bude rokovať aj medzi sviatkami," uviedol v piatok premiér Robert Fico. Dnes (17. 12.) je však zrejmé, že vláda schválený rozpočet pod vianočným stromčekom nenájde.

Opozícia je naďalej odhodlaná naťahovať rozpravu, a to až tak, že zákon roka sa nestihne schváliť ani do konca roka. Rozprava je síce predĺžená do polnoci, no ostáva už len osem pracovných dní. "To sú ešte desiatky ľudí ku kompetenčnému zákonu. Potom ide samotný rozpočet. Ak to ostane ako dnes, tak sa to nestihne," priblížil Richard Sulík, predseda strany SaS.

Sulík narážal na to, že je v moci koalície rozpravu seknúť. To však Fico, Pellegrini aj Danko odmietajú. "Postupne si myslím, že budú strácať nervy. Pokiaľ viem, 20 ľudí od nich má naplánované zahraničné dovolenky, je im to dosť nepríjemné," povedal Igor Matovič, predseda strany Slovensko

"Na rozdiel od Sulíka si myslím, že je nutné schváliť rozpočet tento rok, aby sme nešli do provizória," podotkol minister financií Ladislav Kamenický. "Našim cieľom je, aby vláda stiahla promafiánsky balíček, teda zmenu trestného zákona. Keby to stiahli, môžeme hneď začať rokovať o rozpočte," doplnil podpredseda NR SR Michal Šimečka.

Aj keby sa vláde podarilo pretlači schválenie rozpočtu do konca roka, čaká ich ďalší tvrdý oriešok - vysporiadať sa s výdavkovými limitmi a minister Kamenický avizoval ďalší konsolidačný balíček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy